Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ongeveer 2 jaar geleden is de gemeente in mijn tuin gestart met bodemonderzoek in verband met de veiligheid van de grond omdat er vroeger een ijzerboer heeft gezeten. Nadat ik lang niks meer gehoord had van de gemeente, heb ik nieuwe tegels gekocht voor in de tuin. Ik ging ervan uit dat alles klaar was met de gemeente, omdat ik niks meer hoorde. Toeval wil, dat de dag nadat ik deze tegels besteld had en de opdracht bevestigd had, de gemeente opbelt dat ze nog meer onderzoek moeten gaan doen.

Ik heb toen de gemeente advies gevraagd en die raden mij aan de opdracht voor de nieuwe tegels te annuleren omdat ze nog niet klaar waren en zo niet konden aangeven wanneer ze klaar zouden zijn. Ik heb toen, dus een dag na de bevestiging, meteen het bedrijf van de tuintegels opgebeld en dit alles verteld. Het was geen probleem.

Toen, maanden later, kreeg ik opeens een mail wanneer het bedrijf de tegels kon komen leggen, de opdracht was immers gegeven. Ik heb toen het hele verhaal nogmaals terug gemaild en ook erin dat de opdracht geannuleerd was. Daar heb ik geen antwoord op gehad. Een aantal maanden daarna was het weer raak. Dezelfde vraag en ik heb hetzelfde antwoord gegeven. Weer niks gehoord.

Nu twee weken geleden mailde het bedrijf weer en zeiden dat ik verplicht was om het af te nemen. Ik heb toen weer het verhaal gemaild en dat de opdracht geannuleerd was. Ik heb toen ook de algemene voorwaarden nog een keer goed doorgenomen en daarin stond een stuk over overmacht en dat als de overmacht langer dan 2 maanden duurde, de opdracht niet meer geldig was. Dit is, naar mijn mening, bij ons ook het geval. Aangezien de gemeente nog langer dan 5 maanden bij ons is bezig geweest.

Ik vraag me nu alleen af wat ik hier tegen kan doen en wat mijn recht is. Ben ik verplicht dat hele bedrag te betalen? (Bijna 3000 euro), terwijl ik de tegels niet meer wil? Of sta ik in mijn recht en is de opdracht gewoon niet meer geldig aangezien ik die een dag erna meteen geannuleerd heb? Ik weet mezelf bijna geen raad meer met dit bedrijf en ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.

Beste vraagsteller,
Allereerst kan ik u mededelen dat hetgeen mondeling is afgesproken rechtsgeldig is maar moeilijk bewijsbaar, u het zelf gemerkt dat u het verhaal drie keer moet toelichten.
Dan vraag ik me af of het overmachtverhaal op u of op de toestand van de verkoper van toepassing is? Verder, in principe wie iets koopt is daaraan gebonden. Als er in de voorwaarden niets is geregeld zou u een beroep kunnen doen op onvoorziene omstandigheden. Vraag is dan natuurlijk wel of deze omstandigheden onvoorzien waren. Dan is het ook nog zo dat u de tegels misschien wel kunt afnemen alleen kunnen ze nog niet worden gelegd, die mogelijkheid is redelijk en moet denk ik besproken worden als annuleren geen optie is.

Ook moeten verschillende prestaties onderscheiden worden:
1) de koop van de tegels en
2) het leggen ervan

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag