Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Om ons heen wordt een woonwijk gebouwd.Nu wordt deze wijk opgehoogd waardoor ons huis en tuin dus lager komt te liggen.Wij komen als diepste punt te liggen. nu hebben we heel goed contact met het planbureau.Zij willen onze tuin ophogen,omdat de tuin nog dieper ligt dan het huis. Maar onze tuin staat vol planten en bomen, deze overleven een ophoging niet. Zij overleven ook niet als het grondwater omhoog gaat. Hoe dan ook, over 3 jaar is alles afgestorven.Wij hebben berekend dat ons dat 15.000 euro gaat kosten om dat weer in de oude staat te brengen. Planburea wil alleen wat grond afstaan om op te hogen. Hebben wij hier een recht om meer te vragen of om zwart op wit te zetten dat we latere kosten kunnen verhalen op hun.

Beste vraagsteller,
dat is afhankelijk van het achterliggende besluit van de gemeente waar u woont: om wat voor soort besluit gaat het? Overigens is in alle gevallen een schadevergoeding mogelijk , maar de weg naar compensatie kan verschillend zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Als u schade lijdt door de aanleg van de woonwijk kunt u mogelijk planschade claimen. Of en hoe hoog de schadevergoeding moet zijn is afhankelijk van de omstandigheden. Die vraag kan niet in het algemeen worden beantwoord. IK heb ervaring met planschadeclaims dus als u dat wenst ben ik graag bereid om u verder bij te staan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een besluit waarover bedoelt u? Zij hebben ons duidelijk gemaakt dat zij er voor moeten zorgen dat wij droge voeten houden.Zij willen de tuin ophogen en daar moesten wij nog maar even overna denken.


Reactie van de vraagsteller

wij willen eigenlijk geen schde vergoeding maar nu een oplossing zoeken hoe we het kunnen voorkomen.Als wij nu de tuin laten ophogen moeten alle planten en bomen eruit het hobbykasje moet weg en als we alles opnieuw neer zetten komt dat op 15000 euro.wij zouden dat nu willen zodat heel die schade niet komt


U geeft aan dat er een wijk om u heen gebouwd wordt. De gemeente heeft een besluit genomen om die wijk te bouwen. U kunt schade claimen bij de gemeente als u daardoor schade lijdt. Als u er niet uitkomt met het planbureau kunt u misschien de gemeente vragen te bemiddelen om tot een oplossing te komen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ja, weet je, die schade komt pas over een paar jaar. Iedereen weet dat het door het ophogen of verhoogt grondater komt. Alleen het planbureau is dan verdwenen en de gemeente gaat mij naar dat planbureau verwijzen. dus wil ik het voor zijn, maar weet niet waar ik recht op heb en hoe ik het moet aanpakken om dat nu te eisen.


Bij planschade gaat het niet alleen om de schade die nu ontstaan is of zicht baar is maar om de schade die u naar verwachting gaat lijden in de toekomst. Als u dat wenst kan ik u bijstaan bij het verhalen van die schade.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

U moet in onderhandeling treden met degene die het besluit heeft genomen om de wijk op te hogen. Bij nieuwbouwwijken is de grond vaak eigendom van een projectontwikkelaar (is dat in dit geval het door U genoemde planbureau?) Zij veroorzaken de toekomstige schade.

U kunt eisen wat U wilt, de vraag is echter of U er uit komt. Komt U er namelijk nu niet uit en lijdt U later schade, dan dient U een gerechtelijke procedure te beginnen met alle kosten van dien. Daarbij komt dat de schade dan dient te worden vastgesteld. Dit is in deze situatie mijns inziens ook niet zo makkelijk.

Planschade lijkt mij niet aan de orde. Enerzijds omdat planschade enkel door de gemeente wordt vergoed en deze gemeente in deze situatie wellicht helemaal geen partij is (tenzij de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk van de gemeente uitgaat natuurlijk).

Ten tweede omdat planschade gaat over een negatieve wijziging in het planologische regime. Dit is hier niet aan de orde, omdat het hier gaat om daadwerkelijk te lijden schade. Dit heeft niets met planologie van doen.

met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

duidelijk antwoord voor uw colega's waarschijnlijk, maar na de 2de alinea ben ik het kwijt.
In onderhandeling treden met degene die het besluit hebben genomen zouden wij ook willen en gaan wij ook doen.
Maar we weten niet wat te doen en hoe dat te doen en wat redelijk is om te vragen/onderhandelen.


In de onderhandelingen is het redelijk dat u de schade vergoed krijgt die u lijdt of nog gaat lijden. Dat is dus niet alleen het ophogen van uw tuin want u moet dan zelf nieuw planten en bomen kopen. Het zou redelijk zijn als het planbureau of de kosten van nieuwe planten en bomen vergoed of er voor zorgt dat de tuin opnieuw ingericht wordt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

bedankt, zo iets vinden wij ook.


Ik sluit me aan bij het laatste antwoord van de heer martens. Let wel: bij overeenstemming zal het wel een kwestie zijn van geven en nemen. Oftewel: volledige vergoeding zal niet gaan lukken, maar moet wel uw eerste eis zijn...

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag