Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Officiële waarschuwing tijdens ziektewet vanwege missen werkbezoek.. Kan dat?

Sorry voor de lange uitleg..

Werkzaam bij bedrijf sinds Februari 2020, met jaar contract vanaf September 2020.
Midden December 2020 ben ik positief getest op Covid, geen klachten behalve vermoeidheid. Dankzij quarantine en kerstvakantie was mijn eerste werkdag terug op 4 Januari.
Binnen 45 minuten kreeg ik last van duizeligheid, tintelend gevoel in vingers, zware ademhalingsproblemen waardoor ik blauw aanliep en meer. Met spoed is er een ambulance gebeld en ben in ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.
Sindsdien is mijn gezondheid achteruit gegaan. Extreme vermoeidheid waardoor ik amper iets kon ondernemen. Via huisarts een doorverwijzing aangevraagd voor fysiotherapie voor Covid herstel. Begin februari voor mijn tweede of derde afspraak moest ik noodgedwongen 1.5km lopen omdat mijn fiets kapot was, en eenmaal aangekomen kreeg ik een soortgelijke aanval waardoor wederom met spoed een ambulance gebeld moest worden. Diverse onderzoeken gehad in het ziekenhuis, waaruit bleek dat ik longschade had wegens infectie.
Belastbaarheid was laag, en met ARBO dienst en werkgever afgesproken dat ik vanaf Maart twee maal per week op bezoek zou komen om contact te onderhouden en zodat ik de deur uit zou komen. Er waren dagen dat ik kwam ondanks dat ik mij niet goed voelde, of wegens ademhalingsproblemen amper kon praten, er waren ook dagen dat ik wegens mijn vermoeidheid niet kon komen, meestal belde ik af en spraken we een andere dag af. Incidenteel kon ik mij niet afmelden omdat ik de hele dag had geslapen, en kwam ik op eigen initiatief een andere dag. Hierover is nooit echt ophef overgemaakt, behalve het advies om zo veel mogelijk de afspraken na te komen zodat ik en de werkgever niet in de problemen kwamen met de ARBO dienst.
Ik had het advies van de ARBO dienst, fysiotherapeut en ergotherapeut dat ik moest proberen om te proberen dagelijks het huis te gaan, al is het maar voor een wandeling. Ondanks het advies kwam ik amper buiten omdat ik weinig tot geen fut en motivatie had.
Mijn herstel ging geleidelijk, en de dagen dat ik mij wat beter voelde kregen de overhand, maar alsnog bleef mijn belastbaarheid laag, merkte ik dat zodra ik mij moest haasten of dergelijke, ik wederom last kreeg mbt ademhaling en druk op de borst.
Omdat ik mij weer beter begon te voelen werd er midden April afgesproken om vanaf begin Mei twee maal per week 1 a 2 uur te werken. Vrijwel direct na die afspraak, kreeg ik de kans om een eredivisie voetbal wedstrijd van mijn favoriete club in het stadion bij te wonen.
Ik had dit sommige collega's, inclusief mijn supervisor vertelt, en ze wenste mij veel plezier toe. Ook had ik met mijn supervisor afgesproken dat ik Maandag zou komen, omdat ivm feestdag het bedrijf op dinsdag dicht was.
Blijkbaar was het bezoeken van de wedstrijd te belastend geweest, want ik heb zondag en maandag bijna de hele dag geslapen. Maandag werd ik pas wakker na werktijd, en heb dus niet kunnen melden dat ik niet kwam. Ik ben woensdag op eigen initiatief gekomen, en kreeg te horen dat ik maandag een gesprek zou hebben gehad met de baas, waarover werd niet gezegd. Ik werd later op de dag gebeld dat ik de dag erop op kantoor verwacht zou worden. Ik werd er op aangesproken dat een collega mij op TV bij de wedstrijd had gezien, en dat ik weken eerder al met een vriend in een andere stad was gezien. Blijkbaar vonden een, of meerdere collegas, inclusief mijn baas het niet kunnen dat ik niet kon werken, maar wel de deur uit kon en naar een wedstrijd kon gaan. Ik werd hierop best boos, omdat ik bijna een half jaar amper buiten kom, amper iets kon doen waar ik plezier in had en heel dicht tegen een depressie aanzat vanwege mijn toestand, en ook omdat de afspraak stond dat ik de week erop alweer aan het werk zou gaan.
Zoals afgesproken ben ik de dinsdag na het weekend weer gaan werken, maar kreeg ik een officiële waarschuwing omdat ik die desbetreffende maandag zonder overleg niet ben verschenen met de mededeling dat dit vaker was gebeurt.

Als de werkgever een officiële waarschuwing geeft, moet hij daarbij de eisen van goed werkgeverschap in acht nemen. Er zijn echter geen specifieke wettelijke bepalingen omtrent een officiële waarschuwing, zoals in welke gevallen die wel en in welke gevallen die niet zou mogen worden gegeven. U bent het niet eens met de aan u gegeven officiële waarschuwing vanwege de redenen die u opgeeft. U zou er goed aan doen om schriftelijk aan uw werkgever te berichten hoe u tegen de zaak aankijkt. U zou kunnen verzoeken om uw schriftelijke reactie in uw personeelsdossier te laten opnemen. Misschien is ook verstandig als u een en ander in een persoonlijk gesprek met uw werkgever nog eens uitlegt.
Veel sterkte met het (lastige) herstel!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag