Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Nadat mijn vriend bijna 3 jaren in dienst was, is hij als interne doorstromer intern een beroepsopleiding gestart. Hij heeft daarbij getekend dat als hij voor 2 examens niet slaagt hij van de opleiding af moet. Hij is echter niet alleen uit de opleiding gezet maar ook ontslagen nadat hij 3 jaar en 2 maanden in dienst was bij dezelfde werkgever. kan dit?

In principe heeft uw vriend een vast contract gekregen doordat hij meer dan 36 maanden (achter elkaar?) bij dezelfde werkgever in dienst was. Van deze regel kan bij CAO worden afgeweken. Is er een CAO van toepassing op de arbeidsverhouding van uw vriend?

De werkgever en werknemer kunnen zelf afspraken maken over de te volgen opleidingen. Ook de regels die hier aan verbonden zijn kunnen zij zelf afspreken. Dit kan natuurlijk ook in interne regelingen staan. Als er tussen uw vriend en zijn werkgever is afgesproken dat hij na 2 gezakte examens moet stoppen met de opleiding dan is dit een geldige afspraak.

Kortom, het stoppen met de opleiding kan een geldige afspraak zijn. Uw vriend heeft echter een vast contract gekregen (als er geen CAO van toepassing is) waardoor het ontslag niet rechtmatig is gegeven.

Als u meer vragen hebt kunt u deze uiteraard stellen. Voor uitgebreid advies over het ontslag raad ik u echter aan om een jurist te consulteren.

Beoordeel dit antwoord:

Wat een nare situatie. Hij moet z.s.m. per aangetekende brief tegen het ontslag protesteren, loon en tewerkstelling vorderen. De werkgever mag hem namelijk alleen ontslaan met een vergunning van het UWV, of via de rechter, of met wederzijds goedvinden. En als hij niet protesteert verliest hij eventuele uitkeringsrechten. Ik raad daarom aan een arbeidsrechtjurist in te schakelen. U kunt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag