Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na een doorstart van het bedrijf waar ik werk, heb ik een contract aangeboden gekregen wat aanzienlijk minder aantrekkelijk is dan het contract wat ik voorheen had. De wettelijke punten (onbepaalde tijd, functie, salaris, uren dienstverband enz.) zijn onveranderd maar de secundaire arbeidsvoorwaarden (oa een zwaar concurrentiebeding) zijn wel gewijzigd en aangescherpt. Ik voel mee erg onder druk gezet om dit te tekenen omdat bij weigering ik nergens recht op heb. Daarnaast is het bedrijf na doorstart erg veranderd en voel ik me niet meer op mijn plek. Ik vrees dan ook voor mijn baan. Heb ik nog wel rechten?

Een concurrentiebeding moet opnieuw worden opgenomen door de nieuwe werkgever (=de opvolgende werkgever). U hoeft daar niet mee in te stemmen. Dat is een kwestie van onderhandelen met de opvolgend werknemer. Immers, er was geen (of gematigder) beding. Als u er in die onderhandeling niet uitkomt omdat u niet instemt met het concurrentiebeding dan geeft dat een mogelijkheid om de arbeidsrelatie met een vaststellingsovereenkomst te beeindigen. U en de werkgever moeten daar aanvulling aangeven en deze moet dusdanig zijn opgesteld dat u ten minste uw WW rechten kunt waarborgen. Niet instemmen met een het nieuwe concurrentiebeding kan in beginsel geen reden zijn voor ontslag. Wel kan een verstoorde arbeidsrelatie onstaan, maar dat kan nu net de grond zijn voor beeindiging met een vaststellingsovereenkomst, hetgeen u misschien nu 'goed uitkomt'.

Mijn advies: Leest u op internet over 'overgang van onderneming' en 'vaststellingsovereenkomsten'. Mocht u nader inhoudelijk advies willen kunt u een vervolgvraag stellen of met een van de arbeidsjuristen -tegen een redelijk tarief- uw kwestie verder uitzoeken en tot een goede oplossing brengen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag