Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Na 15 jaar huwelijk heeft mijn man onlangs aangekondigd te willen scheiden. We hebben samen drie jonge dochters, in de leeftijd van 10, 8 en 5 jaar. We hebben een koophuis met een tophypotheek en achterstallig onderhoud aan het huis. Daarnaast hebben we nog twee leningen lopen. Sinds 2011 hebben we tevens een kaaswinkel onder vof, beide volledig bevoegd. Deze winkel hebben we gestart met een lening, maar de winkel is wel winstgevend. Op naam van de winkel hebben we ook een Renault Scenic aangeschaft dmv een zakelijke lening, als lease.
Ik werk al 11 jaar thuis als thuisblijfmoeder/gastouder en heb dus totaal geen inkomen. Door een hernia kan ik ook nu niet veel aan het werk gaan. Bovendien liggen de banen hier in het noorden niet voor het oprapen. Mijn man en ik zijn beide 36 jaar. We hebben ook nog een hond, een kat en drie vissen.
Mijn vraag: is het verstandiger om een scheiding te laten regelen door een scheidingsmediator of door een pro deo advocaat?
Kan mijn man mij uit de vof zetten? Wat zijn mijn rechten nu ik geen eigen inkomen heb?

Een pro deo advocaat bestaat niet (meer). Alle advocaten die werken op basis van het stelsel van gefinancierde rechtshulp (zie www.rvr.org) werken ook op bais van een geldend uurtarief. Met andere woorden: een advocaat behoort dezelfde kwaliteit te leveren of hij nu een rekening kan presenteren of het grootste deel claimt bij het rijk. De keuze ligt veeleer in het ofwel samen een oplossing bereiken via mediation of als u denkt: wij komen er toch niet uit, dan kunt u beter een eigen advocaat nemen (gefinancierd door het rijk of niet). Uw man kan u niet 'zomaar' uit de vof zetten. U hebt net zo veel rechten als hij. Het is verstandig dat u het samen met elkaar eens gaat worden over uw scheiding, te meer er ook kinderen in het spel zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag