Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na 13,5 jaar heeft mijn werkgever, bij het allereerste functioneringsgesprek in die dienstjaren, aangeven het contract met wederzijds goedvinden te willen beëindigen. Gezien het pestgedrag zie ik mij genoodzaakt hier mee in te stemmen. Nu moet ik onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding zonder dat ik mij een jurist kan veroorloven.

In plaats van een transitievergoeding bieden zij 3 maanden waarin ik salaris ontvang maar wordt vrij gesteld van werkzaamheden en een bedrag van Eur. 2.000,-
Zij zien dit als een vorm van transitievergoeding en stellen dat dit bedrag hoger is dan een transitievergoeding berekend op dienstjaren.
In mijn contract staat dat bij beëindigen van het dienstverband langer dan 10 jaar door de werkgever een opzegtermijn van 3 maanden geldt. Dus ik vind het niet redelijk dat dit nu als onderdeel van de transitievergoeding wordt gezien.

Daarnaast heb ik Eur. 500,- voor juridische bijstand gevraagd zodat het behoud van WW in de vaststellingsovereenkomst kan worden geverifieerd door een jurist. Daar zijn ze mee akkoord.

Heb ik altijd recht op een " normaal berekende transitievergoeding"?
Zou het belastingtechnisch aantrekkelijker zijn om salaris te ontvangen en daarbij vrij gesteld te worden van werkzaamheden? Dan zouden dat naar mijn idee meer maanden moeten zijn dan in het contract opgenomen aantal maanden opzegtermijn.
Mag ik in de maanden dat ik zal worden vrij gesteld van werkzaamheden eventueel al mogen starten bij een nieuwe werkgever?

De transitievergoeding bedraagt globaal 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar en een half maandsalaris per gewerkt jaar voor ieder jaar dat uw dienstverband langer dan 10 jaar heeft geduurd, in uw geval zou dit ongeveer 5 maandsalarissen bedragen. Vaak kan dit naast vrijstelling van werk overeengekomen worden. Afhankelijk van het dossier kan mogelijk een hogere vergoeding bedongen worden. Vaak wordt bij vrijstelling van werk overeengekomen dat indien u eerder een baan vindt, dat heeft te gelden als de einddatum en u tot die datum doorbetaald krijgt. Ik kan de overeenkomst voor u nakijken binnen het gestelde budget van de werkgever. Indien u hulp wenst, kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden heeft u nergens 'recht' op en komt alles aan op onderhandelen. 3 maanden vrijgesteld met behoud salaris lijkt mij aanvaardbaar, maar de financiele vergoeding kan ik zo niet beoordelen zonder nadere informatie.
Overigens, het mag dan wel meer zijn dan de transitievergoeding, maar de werkgever dient zich ook te realiseren dat zij van u af willen en dat dit geld gaat kosten.
U mag gewoon in dienst treden bij een nieuwe werkgever indien u thuiszit. Ik adviseer inderdaad de overeenkomst te laten nakijken. Kijk bijvoorbeeld of er nog onderhandeld kan worden over een eventueel bestaan relatie of concurrentiebeding.

Mocht u nog verdere vragen hebben dan mag u mij rechtstreeks benaderen.

Beoordeel dit antwoord:

U vraagt zich af of u altijd recht heeft op een " normaal berekende transitievergoeding"? Volgens de wet heeft u daar alleen recht op als de werkgever het dienstverband beeindigd. Dus niet als u dat met uw werkgever regelt. In dat geval moet u proberen via onderhandelen een vergoeding "er uit te slepen.
U vraag of het belastingtechnisch aantrekkelijker zijn om salaris te ontvangen en daarbij vrij gesteld te worden van werkzaamheden? Dat is moeilijk in het algemeen te beantwoorden omdat dit afhankelijk is van uw persoonlijke situatie.
In ieder geval krijgt u gedurende de opzegtermijn geen WW uitkering. De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de maand. Zou u dus in februari met uw werkgever een overeenkomst sluiten dan is maart, april en mei de opzegtermijn en betaald het UWV pas vanaf 1 juni een ww uitkering. Ik deel uw mening dat gezien de opzegtermijn van drie maanden het aanbod van uw werkgecver wel erg mager is.
Als u wordt vrijgesteld van werkzaamheden dan adviseer ik u vooraf af te spreken dat u in die periode mag starten bij een andere werkgever anders kan dit tot problemen leiden.

Ik heb ruime ervaring met het opstellen en beoordelen van vaststellingsovereenkomsten. Dus als u dat wilt ben ik graag bereid om u daarbij te helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag