Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Momenteel heb ik een bijstandsuitkering en in 2011 heb ik een ontheffing van de arbeidsplicht gekregen ivm het feit dat ik alleenstaande ouder met een kind jonger dan 5. In de brief die ik heb gehad stond dat ik een vrijstelling had tot december 2015 (dan wordt mijn zoontje 5) en dat ik ook geen re-integratie en scholing (wat ik wel wilde) hoefde te volgen. Nu heb ik onlangs weer een gesprek gehad wat ik kon doen als voorbereiding en dat er evt geinvesteerd kon worden in een opleiding. In het 2e gesprek werd aangegeven dat ze een grote fout hadden gemaakt om mij die ontheffing te geven en ik anders maar vrijwiligerswerk moest gaan doen zij dan de kinderopvang voor mijn kindje zouden betalen. En vervolgens krijg ik een brief dat ik betaald werk moet gaan zoeken, me in moet schrijven bij het UWV, 7 uitzendbureau's en dat zij mij aanmelden voor vrijwilligerswerk voor 2 of 3 dagen in de week al dan niet op het gebied waar ik ervaring/interesse in heb. Graag wil ik weten wat precies mijn rechten en plichten hierin zijn. Over anderhalf jaar gaat mijn zoontje naar de kleuterschool en ik zou zelf graag de overige tijd in willen vullen met een opleiding schuldsanering of iets richting maatschappelijk werk.

Als u nog recht heeft op de vrijstelling moet u bezwaar maken bij de gemeente. Heeft u nog nooit vrijstelling gehad en is uw zoon jonger dan 5 jaar dan heeft u volgens mij recht op de vrijstelling.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ik heb tot nu toe in totaal 2 en een half jaar vrijstelling gehad. en zou dus nog 2 en een half tegoed hebben. Zij zeggen dat ze me kunnen verplichten 2 tot 3 dagen in de week vrijwilligerswerk te laten doen. In het kader van re-integratie. Klopt dat?


Maar u schrijft dat u verplicht wordt om betaald werk te doen en u in moet schrijven bij het UWV en bij 7 uitzendbureaus.
U mag niet zelf kiezen welke opleiding u gaat doen. De gemeente mag in het kader van re integratie u scholing of opleidingen laten volgen. Ze kunnen alleen verplichten om vrijwilligerswerk te verrichten als dat past in het plan van aanpak voor de re-integratie maar daarvan is blijkbaar geen sprake.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag