Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn zoon van 11 is op zijn fiets geschept door een auto. Dit gebeurde omdat mijn zoon niet is gestopt voor haaientanden, hij had de auto niet gezien (het was een onoverzichtelijk kruispunt). De verzekering van de automobilist vergoedt de schade van mijn zoon, maar stelt ons aansprakelijk voor 100% van de autoschade (wij zijn hiervoor niet verzekerd). Daarbij wordt de causale verdeling en billijkheidscorrectie uit het spoorboekje 185 WVW echter niet genoemd. Mijn vraag is: hoe worden deze vastgestelden en in hoeverre kan ik hier een beroep op doen?

Beste vragensteller,

Op de eerste plaats wens ik uw zoontje een voorspoedig en algeheel herstel toe.

Het is terecht dat de verzekeraar van de automobilist uw zoontje volledig schadeloos stelt. Indien de fietser jonger dan 14 jaar is, moet deze volledig schadeloos worden gesteld. Alleen bij opzet of bewuste roekeloosheid is dit anders. Daarvan zal niet snel sprake zijn. Indien uw zoontje letsel heeft opgelopen, dan adviseer ik u om een ervaren letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Hij kan u helpen bij het verhalen van de schade. Aangezien de advocaatkosten onderdeel zijn van de schade, kost deze bijstand u meestal niets.

Ten aanzien van uw aansprakelijkheid. U schrijft dat u niet verzekerd bent. Hebt u geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Bijna iedereen heeft een dergelijke verzekering en deze verzekering dekt schades als deze. Indien u niet verzekerd bent, zult u het zelf met de tegenpartij moeten regelen. U hebt inmiddels het Spoorboekje gevonden, deze geeft aardig richting. Bij de causale verdeling gaat het om de vraag in hoeverre ieders gedrag heeft bijgedragen aan het ontstaan van de aanrijding. Dat uw zoontje geen voorrang heeft verleend, weegt in uw nadeel. Van belang is echter ook het weggedrag van de automobilist. Hoe hard reed? Hoe overzichtelijk was de kruising? Heeft de automobilist uw zoontje al vroeg kunnen zien staan? Hoe heeft deze daarop gereageerd? Is de automobilist verzekerd voor zijn schade (cascoverzekering)? Veel van dit soort situaties zijn in het verleden door rechters beoordeeld, door een vergelijking te maken tussen deze aanrijding en de aanrijdingen waarover eerder geoordeeld is kan een percentage worden vastgesteld. Aan de hand van lettelijk alle omstandigheden van het geval, zal gekeken moeten worden welk percentage van de schade u moet vergoeden. Dit zal niet snel 100% zijn. Een ervaren letselschadeadvocaat kan u ook hiermee helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag