Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Mijn zoon van 10 is met zijn fiets tegen n stilstaande auto gereden , nu heeft de auto schade en wil dit op mijn wa verzekering verhalen , maar nu hoorde ik dat als een kind jonger dan 14 niet aansprakelijk gesteld kan worden en de eigenaar van de auto dit zelf moet bekostigen?
Nog n vraag met betrekking tot dit "ongeval" kan ik de schade aan de fiets van mijn zoon ook nog ergens verhalen?

De regel die u bedoeld is alleen van toepassing als de auto rijdt. In dit geval is er sprake van een stilstaande auto. In dat geval bent als ouders aansprakelijk voor de schade die uw zoon heeft toegebracht aan de auto. Ik ga er van uit dat u een WA verzekering heeft. Deze zal de schade aan de eigenaar van de auto vergoeden. De schade aan de fiets van uw zoon kunt u nergens verhalen omdat hij de veroorzaker van de schade is.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,

Alvorens uw vraag te kunnen beantwoorden vraag ik u iets te verduidelijken. Waar u schrijft dat de auto stilstond, bedoelt u daarmee dat de auto geparkeerd stond of nam de auto nog deel aan het verkeer maar stond deze even stil (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht)?

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Anders dan mijn collega doet voorkomen is het niet van belang of de auto stil stond voor een stoplicht of geparkeerd stond. De fietser wordt extra beschermd door de wet als hij wordt aangereden door een auto en niet als hij zelf tegen een stilstaande auto aanrijdt. Dit uiteraard tenzij de auto plotseling en onder noodzaak stil ging staan en uw zoon de auto niet meer kon ontwijken maar dat heb ik niet begrepen uit uw vraag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank U voor t antwoord . Het eerste antwoord van dhr Martens was voor mij al helder.
De auto stond geparkeerd dus ik wacht het schadeformulier van de benadeelde af.
Vriendelijke groet


Beste vragensteller,

Dank voor uw verhelderende antwoord. Indien de auto geparkeerd staat dan is art. 185 WvW niet van toepassen.

Indien de auto stilstond, maar nog wel aan het verkeer deelnam, dan geldt - anders dan mr. Martens stelt - de bescherming van art. 185 WvW. Ik verwijs onder meer naar HB Personenschade, p. 2052-22:

"..Terwijl het in verband met het overige verkeer tot stilstand brengen van een auto nog wordt aangemerkt als onderdeel van het rijden, vallen tot stilstand gebracht voertuigen _waarbij de bestuurder is uitgestapt_ buiten het bereik van art. 185".

Ook verwijs ik naar Hof Arnhem 14 maart 2006, LJN AV6398, waar het Hof overweegt:

"..Het gaat hier immers niet om een geparkeerd voertuig, maar om een voertuig waarvan vast staat dat [geïntimeerde sub 2] daarmee ten tijde van het ongeval aan het werk was en aan het verkeer deelnam. Daarvan is ook sprake als hij, zoals hij aanvoert, de vorkheftruck net vóór de aanrijding - toen hij [appellant] zag aan komen lopen - gelijk heeft stilgezet. Aldus is er sprake van een motorrijtuig waarmee wordt gereden in de zin van artikel 185 WVW.."

Voor uw vraag maakt voorgaande niet uit, omdat de auto geparkeerd stond. Het leek mij echter wel van belang om te reageren om misverstanden bij mensen die uw vraag en het antwoord later lezen te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag