Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft mij een vaststellingsovereenkomst aangeboden met een transitievergoeding. Ik heb deze berekend en het bedrag klopt. Nu staat in de vaststellingsovereenkomst dat de werkgever een maand na beëindigen arbeidscontract het definitieve transitiebedrag kan vaststellen en dat dit bedrag dan uiterlijk na 2 maanden na beëindigen arbeidscontract wordt uitbetaald! Volgens mij is het wettelijk geregeld dat de werkgever binnen een maand na beëindigen van het arbeidscontract de transitievergoeding zoals is vastgelegd dient te uit te betalen. Ik ben benieuwd naar uw reactie en advies.

Het klopt dat de wet een termijn stelt waarvoor de transitievergoeding moet worden uitbetaald. Die regeling geldt echter niet indien de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met een vaststellingsovereenkomst. De bepaling dat de werkgever een maand na beëindiging van de arbeidsovereenkomst het definitieve bedrag vaststelt, is ongebruikelijk. Mocht u de vaststellingsovereenkomst willen laten nakijken, dan hoor ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:

Het uitgangspunt is inderdaad dat (ook) deze vergoeding binnen een maand na de einddatum wordt uitbetaald. Als wordt gekozen voor een vaststellingsovereenkomst, dan zijn de wettelijke regels daarbij vaak het uitgangspunt (opzegtermijn/einddatum, ontslaggrond, hoogte van de vergoeding, eindafrekening etc.), maar aangezien het gaat om een regeling in onderling overleg, mag hiervan worden afgeweken. Het is daarom goed om voor uzelf na te gaan waar u recht op heeft en, als u al besluit om afstand te doen van rechten, wat u daarvoor terugkrijgt.

De afspraak dat de hoogte van de vergoeding nadien wordt vastgesteld, is erg vreemd en kan tot veel discussie gaan leiden. Als de einddatum van de arbeidsovereenkomst bekend is en het loon hetzelfde blijft (dat is meestal het geval), dan is in de meeste gevallen immers alle informatie bekend die nodig is om de hoogte uit te rekenen en dit bedrag wordt dan opgenomen in de vaststellingsovereenkomst.

Een en ander geeft wel reden om de overeenkomst te laten nakijken door een jurist. Ik help u graag verder; u kunt mij uw vaststellingsovereenkomst kosteloos toezenden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag