Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft geen werk in december/januari gedurende 3 weken. Deze periode wordt overbrugd door plus-uren in te zetten. Dit is afgelopen jaar niet gelukt met als resultaat dat iedereen (ruim 20 medewerkers) een saldo aan min-uren heeft, uiteenlopend van 0 tot 155!! uur. Dit alles op basis van een 5 daagse werkweek met een contract voor 25 uur. De oplossing van de werkgever is nu om iedereen terug te brengen in contracturen naar 20, is dit toegestaan?

Overigens worden om diezelfde reden aflopende contracten niet verlengd zodat er op de laatste betaling zo'n 100 min-uren ingehouden kan worden. Ook hier, is dit toegestaan?

Tot slot en wederom om diezelfde reden heeft de werkgever besloten om voortaan 3 van de 20 vakantiedagen "achter" te houden om gedeeltelijk de decemberperiode af te dekken. Ook hier, is dit toegestaan?

Beste vraagsteller,

Ten eerste: Uw werkgever kan niet zonder uw/jullie instemming een contractvermindering in uren afdwingen. De werkgever zal dat individueel moeten overeenkomen met een vaststellingsovereenkomst waarmee de WW rechten worden gewaarborgd. Dat moeten jullie met een arbeidsrechtjurist bespreken, aangezien een deeltijdontslag nog altijd risicovol is. Een andere manier is dat de werkgever voor een of enkele medewerkers een ontslagaanvraag doet bij het UWV.

Dan, de plus en minuren. Is er een Cao, dan staat daarin hoe er met deze plus en minuren wordt omgegaan. Het principe is minuren die niet kunnen worden ingehaald voor rekening en risico van de werkgever komen, zodat u recht heeft om tenminste gemiddeld 25 uur per week betaald te krijgen.

Voor wat betreft de vakantiedagen. De vakantiewetgeving zegt dat vakantie in overleg wordt vastgesteld. Indien een werknemer een ander vakantievoorstel heeft dan de werkgever, dan hoeft de werknemer niet zonder meer in te stemmen met deze aangewezen dagen.

Omdat het een kwestie betreft die afhandelijk is van de cao en personeelgidsbepalingen, kunt u contact opnemen als u bent ingelogd voor overleg. Ik geef jullie graag meer informatie.

Misschien heeft iemand een rechtsbijstandverzekering of is iemand lid van een vakbond?

Hoop u alvast op weg te hebben geholpen en vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag