Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn werkgever heeft aangegeven dat mijn jaarcontract niet verlengd gaat worden om bedrijfseconomische redenen. In dit jaarcontract staat een alleszins redelijk concurrentiebeding met een looptijd van een jaar. Kan mijn werkgever mij houden aan het concurrentiebeding. Immers, de werkgéver besluit om niet verder met mij door te gaan.

Ben jij het die deze vraag stelt of is het je werkgever? Ik vraag dit, omdat je het concurrentiebeding zelf omschrijft als 'alleszins redelijk', hetgeen m.i. nogal opmerkelijk is als je er liever niet aan gebonden zou willen zijn en het bovendien in een door de werkgever niet-verlengd jaarcontract staat.

Los daarvan: concurrentiebedingen zijn m.i. meestal ondingen, maar gelukkig wel altijd maatwerk. Daarom valt er zonder aanvullende relevante informatie ook niet al te veel te zeggen over je vraag waar jij iets aan hebt.

Ik wil er vooralsnog het volgende over kwijt: onder de omstandigheden zoals jij het nu schetst (jaarcontract, niet verlengd wegens bedrijfseconomische redenen, concurrentiebeding van een jaar) komt het beding me op voorhand nogal onredelijk voor en dus wellicht aanvechtbaar.

Echter, om daar iets over te zeggen waar jij echt iets aan hebt moet ik (en moeten alle andere juristen hier) veel meer informatie hebben, b.v. de tekst van het beding, de manier waarop het beding tot stand is gekomen, de branche waarin je werkt (hoe concurrentiegevoelig?), de functie waarin je werkt, etc.

Indien mogelijk zou je die info een vervolgvraag kunnen geven zodat een concreter antwoord mogelijk is.

Succes en vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben de werknemer. De branche waarin ik werk is de toelevering voor de bouw, inkoop en verkoop. Het product kan ik helaas niet noemen omdat het te specifiek en te herkenbaar is. Het product is redelijk specifiek en ik verwacht niet dat de kans groot is dat ik wederom soortgelijke producten ga verkopen, maar je weet nooit wat op mijn pad komt.
De term "alleszins redelijk" klopt echter niet, zie ik tot mijn schrik. Heb een relatiebeding én een concurrentiebeding.
Relatiebeding:
'...... Werkgever zal toestemming niet onthouden indien redelijkerwijs kan worden aangetoond dat het contact etc. van de werknemer de werkgever geen schade berokkent. ...Onder oude en/of bestaande relaties worden in ieder geval begrepen al die relaties waarmee werkgever in de loop van twee jaar voorafgaande aan de ontslagdatum, zakelijke overeenkomsten heeft gesloten dan wel onderhandelingen daartoe heeft gevoerd of offertes daartoe heeft uitgebracht."

Concurrentiebeding:
"Het is de werknemer verboden om gedurende het bestaan van de dienstbetrekking alsmede binnen een tijdvak van één jaar na beëindiging van de dienstbetrekking, binnen Nederland, een bedrijf gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan het bedrijf van de werkgever, hierbij wordt specifiek maar niet uitsluitend bedoeld bedrijven die opereren in de groothandel of distributie van <productomschrijvingen> te vestigingen, te drijven of te doen drijven....... enigerlei werkzaam.....of daarbij financieel in welke vorm dan ook belang te hebben.... tenzij de werknemer daartoe voorafgaand schriftelijke toestemming van de werkgever heeft gekregen, aan welke toestemming voorwaarden kunnen worden verbonden."

Kan mijn werkgever mij houden aan het bovenstaande, omdat het juist de keus van de werkgever is om mijn eerste jaarcontract niet te verlengen. Werkgever is absoluut niet ontevreden over mij, maar laat het afspiegelingsbeginsel prevaleren tijdens deze reorganisatie.


Uit jouw verhaal maak ik op dat er inderdaad wel enige concurrentiegevoeligheid speelt bij je werkgever en in jouw functie daar.

De tekst van je relatiebeding biedt de mogelijkheid om zelf redelijk in te schatten of de werkgever het dient toe te staan of niet. Overigens vind ik de omschrijving van wat nog als relatie wordt gezien te ver gaan, zeker gelet op de omstandigheden van dit geval (zie hieronder).

Het concurrentiebeding vind ik onder deze omstandigheden niet redelijk (een jaar lang, heel Nederland, werkgever verlengt jaarcontract niet wegens reorganisatie, arbeidsmarkt momenteel niet gunstig voor werknemers, etc.). Ik schat dan ook in dat een rechter hier wel wat van af zal knabbelen of de werkgever zal verplichten een vergoeding te betalen indien deze jou wil houden aan dit beding.

Echter, het is en blijft natte-vingerwerk met dit soort bedingen, rechters kijken daar vaak heel verschillend naar (juist met dit soort zaken zie je groot verschil tussen werkgevers-georiënteerde rechters en werknemers-georiënteerde rechters).

Mocht je werkgever je willen houden aan deze bedingen en jij verwachten dat dit voor jou een probleem kan worden, dan adviseer ik je toch om een jurist in te schakelen. Als je een rechtsbijstandverzekeraar hebt of lid bent van een vakbond kun je daar terecht, zo niet dan kun je overwegen contact op te nemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen je graag tegen - altijd - een redelijk tarief.

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag