Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw is bij een ander gaan wonen en heeft zich inmiddels uit laten schrijven uit de echtelijke woning.
Alle jaren dat wij hier wonen heb ik de kosten voor de woning voor mijn rekening genomen. Zij wil nu scheiden.
De kinderen wonen gedeeltelijk bij haar en bij mij. De kinderen zijn 17 en 14 jaar en beslissen zelf waar ze willen wonen of verblijven.
Zelf ben ik 61 jaar, dus een hypotheek krijg ik niet meer.
Ook heb ik niet de middelen om haar uit te kopen.
Ik ben echter wel instaat om de huidige maandelijkse woonlasten te betalen.

Hoelang heb ik het recht om in de huidige woning te blijven wonen als zij de woning wil verkopen en ik nog geen andere woning heb kunnen vinden?

Uw vraag is al beantwoord. Maar ik zal nog eens een poging doen, gelet op uw precisering van de vraag. Indien geen overeenstemming, dan zal de beslissing daarover gevraagd moeten worden aan de rechter. Dit kan eerst als tijdelijke maatregel door middel van een voorlopige voorziening. Dit is een korte procedure die, als dat nodig is, voorafgaat aan de echtscheidingsprocedure. Ook in het kader van de echtscheiding kan gevraagd worden aan de Rechtbank om in de echtelijke woning te mogen blijven wonen. Dat kan tot maximaal 6 maanden na de scheiding. Houd er rekening mee dat, als u samen eigenaar bent van de woning, de rechter soms een gebruiksvergoeding koppelt aan het gebruik van de echtelijke woning en de daarbij behorende inboedel. Ook de betaling van rente en aflossing op de hypotheek moet geregeld worden. Bij de boedelverdeling of afwikkeling huwelijkse voorwaarden kan men samen afspreken dat de woning aan u wordt toegedeeld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag