Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn vrouw en ik zijn een aantal jaren geleden in pais en vree uit elkaar gegaan, zonder officieel te (willen!) scheiden. Zij betrok een huurwoning, ik bleef in de oude woning. De woning staat op ons beider naam en is nog 6 jaar belast met een spaarhypotheek (op het “leven” van mij). Ik betaal de hypotheekrente.
Na ons uit elkaar gaan waren wij geen fiscaal partners meer, sinds een rare wetswijziging in 2011 helaas weer wel. Dit levert nu problemen op bij de aangifte, die wij apart maar in goed overleg doen, in het bijzonder m.b.t. het gedeelte “Eigen Woning”.
Is het juist dat het 50% eigendom van mijn vrouw in box 3 moet? Maar het is met hypotheek belast, dus toch eigenlijk net als mijn 50% deel, geen vermogen? Kan ik (we) de betaalde hypotheekrente dan nog wel volledig aftrekken of nog maar voor 50%? Ik begrijp wel dat ik dan de andere 50% als “betaalde alimentatie” kan opgeven en mijn vrouw die 50% als “ontvangen alimentatie”, maar waar blijft de andere 50% aftrekbare rente?
Is de Eigen Woning Regeling in onze situatie eigenlijk niet van toepassing: niet voor de wet gescheiden maar wel fiscaal partnerschap? Heel schizofreen allemaal: aan de ene kant wordt je voor 100% aangezien en aan de andere kant voor 50%.....
Last but not least: wat is naar uw mening de juiste invulling van het gedeelte “Eigen woning” voor haar en voor mij?
Misschien wat lastige vragen, maar ik hoop dat u er een antwoord op heeft. Waarvoor vast heel hartelijk dank!

Beste vraagsteller,
hieronder antwoord op uw vragen:
Is het juist dat het 50% eigendom van mijn vrouw in box 3 moet? ja, als zij ook de eigendom heeft van de woning ( staat op haar naam) en u intern in het convenant de woning voor de helft onderling hebt verdeeld.

Maar het is met hypotheek belast, dus toch eigenlijk net als mijn 50% deel, geen vermogen? Omdat uw ex niet meer de woning gebruikt als hoofdverblijf ( zij woont er niet meer) valt die eigendom weg in box 3.

Voor de aftrekbaarheid van de rente zijn er speciale regelingen voor de woning die wordt achtergelaten door een partner: de rente kan maximaal 2 jaar volledig worden afgetrokken echter u moet dit verifieren bij de belastingdienst voor jet jaar 2013.

Eigen woning is : het hoofdverblijf. Dat is de definitie die de belastingdienst eraan verbindt. Voor u dus de eigen woning, voor uw ex niet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Mevrouw Martens,

Hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik ben nieuw op deze site, was te ongeduldig, dacht dat deze vraag in de loop van de week "verdwenen" was en had hem in wat gewijzigder,eenduidiger vorm net voordat u antwoordde, opnieuw geplaatst!
Waar het mij vooral omgaat is de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente. Tot nu toe trok ik die volledig af - ik betaal deze met intstemming van mijn ex volledig - maar de Belastingdienst vindt dat ik als 50% eigenaar ook maar 50% mag aftrekken. Ok, maar waar blijft die andere 50% aftrekbare rente dan? In de zakken van de BD? Mijn ex wordt voor de helft van de WOZ-waarde belast in Box 3 en kan die 50% ook niet aftrekken.
Ik vind het een vreemde gang van zaken. We zijn na een wetswijziging sinds 2011 plotseling tot ons beider ongenoegen weer fiscale partners geworden. En ik vind ook dat, als je als zodanig beschouwd wordt, de hypotheekrente ook voor de volle 100% aftrekbaar moet zijn. Op dez wijze worden mijn ex uit financiele noodzaak en ik welhaast gedwongen een echte scheiding voor de wet aan te gaan.

Ps. Als u wilt kunt u deze vraag eventueel ook gewoon op de site beantwoorden, bij mijn deze middag gestelde vraag. Omdat ik niet weet of deze reactie ook op de site geplaatst,blijf ik liever even anoniem. Maar in ieder geval nogmaals mijn hartelijke dank!


Beste,
ja het inderdaad een vervelend gevolg van de wetswijziging. Als u duurzaam gescheiden wil blijven leven ( al is dat niet de opzet van de constructie, dat is namelijk van tafel en bed of ,,, echtscheiding- kan u inderdaad maar 50% van de betaalde hypotheekrente aftrekken. Er zijn echter ook voordelen aan fiscaal partnerschap: om uw beider verlies te compenseren zou u zich eens kunnen verdiepen daarin, met name in box 1.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag