Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vriendin heeft vorig jaar vanwege ziekte en zwangerschapsverlof maar 6 maanden gewerkt. In haar primaire arbeidsvoorwaarden staat dat zij recht heeft op een bonus obv de teamprestaties. Het team waar zij onderdeel vanuit maakt heeft de gestelde target behaald en zelfs overtroffen. Dit betekent dat zij recht heeft op een bonus zoals zwart op wit staat beschreven. Nu heeft de manager van haar afdeling besloten dat zij geen recht heeft op de bonus omdat zij niet het hele jaar gewerkt heeft en het gaat om een jaarbonus. De bonus die zij zou ontvangen zou een tijdsevenredige bonus zijn over de 6 maanden die zij in de betreffende cyclus heeft gewerkt. Het gaat om een bedrag van rond de €10.000,- en dit is een groot bedrag. De collega die haar werk waargenomen heeft tijdens haar zwangerschapsverlof heeft wel de bonus ontvangen obv die 4 maanden dat hij haar heeft vervangen. Het argument die gebruikt is door het management luidt alsvolgt: Hij heeft het hele jaar gewerkt.

Graag zou ik willen weten van jullie of de werkgever de bonus af mag wijzen met als argument dat zij niet het gehele jaar heeft gewerkt en of zij recht heeft op de bonus?

Alvast bedankt voor jullie reactie.



Het hangt af van de precieze tekst van de arbeidsvoorwaarden, maar op het eerste oog lijkt het mij dat zij minsten recht heeft op een evenredig deel (in dit geval dus 50%), zo niet zelfs op 100% ervan.

Kunt u de tekst citeren?

U kunt voor meer advies/hulp ook vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Ik help u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:

Volgens de commissie gelijke behandeling mag een werkgever de bonus over de periode waarin zwangerschaps- en bevallingsverlof is geweest weigeren. Als er niets bepaald is over het recht om de bonus te weigeren als niet het hele jaar gewerkt is dan mag de werkgever de bonus niet weigeren. Naar mijn mening kan uw echtgenote kan dus aanspraak maken op 50 % van de bonus. Als u dat wenst ben ik - zoals mijn collega mr. Doomernik ook al aangaf - graag bereid om u verder te adviseren en de zaak voor u te behandelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor jullie reactie.
Maandag zoekt mijn vriendin de arbeidsvoorwaarden op en dan zal ik de belangrijkste passages hieruit en uit de bonusvoorwaarden van deze cyclus als reactie aan u toesturen


Reactie van de vraagsteller

Hierbij het bonusreglement zoals deze van toepassing was voor het cyclus die hierboven beschreven was:

* Deze regeling vervangt alle voorgaande reglementen, en gaat in per start cyclus 2011
* Beschreven is de werking op full time jaar basis.
* Indien zich wijzigingen in het dienstverband voordoen (bijvoorbeeld bij het instromen in een andere functie ) tijdens de cyclus, zal de regeling pro rata voor de geldende periode worden toegepast .
* Bij functionarissen die parttime werken, zal de bonuspool pro rata worden toegerekend.
* Targets zullen zijn gebaseerd op de respectievelijke (team)canvassplannen
* Toerekening van de Q-bonuspool zal gebeuren op basis van de geplande mandagen in de teamcanvassplannen
* Actuals zullen worden genomen uit verkoopinformatiesysteem op de dag nadat een gids op ED is gegaan.




Zij heeft gezien de tekst inderdaad zoals ik al vermoedde recht op - tenminste - 50% van de jaarbonus.

U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.


Beoordeel dit antwoord:

Uit de regeling volgt dat zowel parttimers als degene die lopende het jaar instromen recht hebben op een aangepast bonus. Er zijn al diverse uitspraken van de commissie gelijke behandeling dat met deze bonusregeling zwangere medewerksters recht hebben op een bonus. Dus ik adviseer u dit niet te accepteren. Blijkbaar is al gevraagd om de bonus te betalen maar doet de werkgever dat niet. Ik zou daarom als ik u was nog een keer in een gesprek met de werkgever aangeven dat u advies heeft ingewonnen en het recht aan uw kant heeft staan. Weigert de werkgever dan nog dan adviseer ik u verdere juridische hulp in te schakelen. U kunt daarvoor desgewenst met mij of mijn collega mr. Doomernik contact opnemen

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemorgen Monique en Robert,

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de geboden hulp. Vandaag heeft mijn vriendin te horen gekregen dat ze recht heeft op de bonus. N.a.v. jullie input en hulp van de HR-afdeling heeft het management dit besloten.

Nogmaals bedankt.




Graag gedaan.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag