Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Na het ongeval hebben de scooterbestuurder en mijn vriendin (voor)naam en tel. nummer uitgewisseld. Vervolgens is de scooterrijder vertrokken en is mijn vriendin door een collega naar ziekenhuis gebracht.
Nu probeert mijn vriendin de scooterrijder aansprakelijk te stellen voor de letselschade. Echter weigert zij mee te werken. Ze geeft toe bij het ongeval betrokken te zijn geweest maar wil haar kenteken niet doorgeven (door de schrik en hectiek niet opgenomen na ongeval) waardoor de rechtsbijstand verzekering niets kan doen.
Daarom willen we aangifte doen. De politie zegt echter dat de scooterrijdster dit dan ook doet en kan doen (op basis van artikel 7 verkeerswet), omdat mijn vriendin niet haar volledige NAW gegevens heeft gegeven direct na ongeval. Ook claimt de scooterrijder nu ineens dat zij ook schade heeft aan de scooter en die wilt verhalen (indien mijn vriendin aangifte doet, ze gebruikt het als dreigement). Mijn vriendin heeft echter nooit geweigerd gegevens te delen, er is na het uitwisselen van tel nummers ook nooit om gevraagd, en ze is bereid mee te werken.
Wat kan mijn vriendin het beste doen? En maakt een aangifte van de tegenpartij überhaupt kans?
Wat vervelend. Ik wens uw vriendin een spoedig en algeheel herstel toe.
Aangifte van de tegenpartij kan als er een strafbaar feit is, bv voor dreigement. De kans dat de tegenpartij dit doet acht ik klein. Het is zaak als u niet genoeg gegevens hebt van de tegenpartij om door getuigen, krant, internet etc. er achter te komen. De tegenpartij kan dan aansprakelijk worden gesteld.
Voor meer info kunt u direct contact met mij opnemen via een privebericht.
Ten eerste wil ik uw vriendin veel sterkte wensen met het herstelproces.
Ik begrijp dat uw vriendin als fietser slachtoffer is geworden van een ongeval in Nederland met een scooter (motorvoertuig). Als uitleg op deze situatie kan ik berichten dat in een letselschadeproces drie punten van belang zijn:
x wie is verantwoordelijk voor het ongeval?;
x wat is het letsel wat uw vriendin door het ongeval heeft opgelopen?;
x wat is de financiele schade die uw vriendin door het ongeval heeft opgelopen?;
Als niet duidelijk zou zijn hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren dan is in ieder geval de scooter als motorvoertuig, op grond van 185 WVWV, in ieder geval voor 50% verantwoordelijk voor het ongeval. Uw vriendin was als fietser een zwakker verkeersdeelnemer.
Uw vriendin heeft het recht om gebruik te maken van een letselschade-specialist/advocaat met de verzekering van de scooter. De kosten van de letselschade- specialist/advocaat kunnen in ieder geval voor 50% bij de aansprakelijke verzekeraar ingediend worden.
Voor het letsel is het van belang dat de klachten/problemen en beperkingen bij de arts/therapeut goed bekend zijn. Zij zullen dit in een later stadium op papier zetten en dat zal de onderbouwing zijn van de medische gevolgen van uw ongeval.
De onkosten die uw vriendin als gevolg van het ongeval heeft en alle inkomsten kan ze in ieder geval voor 50% bij de verzekeraar van de scooter verhalen. Een belangenbehartiger kan tussentijds ook zorgen dat er een voorschot (op de uiteindelijke schadevergoeding) zal komen om te voorkomen dat ze in de financiele problemen gaat komen.
Mochten er nog vragen zijn dan kan er kosteloos met mij contact opgenomen worden om de juridische gevolgen te bespreken.