Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn vriend heeft een koopwoning, samen met zijn ex. Beide 50% eigenaar. Mijn vriend woont hier nog, zij al sinds 2 jaar niet meer, ze is ook uitgeschreven. Ik woon sinds december bij mijn vriend in. Heeft zij nog iets te zeggen over wie er bij mijn vriend in huis woont? Mijn vriend heeft zonder overleg ook de sloten vervangen, kan zij hier iets tegen doen? Omdat zij is uitgeschreven, heeft zij toch niets meer te zeggen over wie er in de woning verblijven en zij mag hier zonder overleg toch ook niet meer komen? (huisvredebreuk?)

Zij wil namelijk dat ik huur betaal omdat ik daar woon, maar mijn vriend en ik willen dit onderling oplossen doordat ik bijvoorbeeld boodschappen en dergelijke betaal. Zij wil dat ik er eind van de maand uit ben, en dat we foto's sturen dat ik er uit ben en anders zal haar vader komen controleren. Wat zijn haar rechten hierin en wat zijn mijn vriend zijn rechten?

Eigenaar zijn (al is het voor de helft) van een woning is nog iets anders dan deze bewonen. En dat geldt ook voor de toegankelijkheid, dus de sleutels van het huis. Daarin heeft u gelijk.

Aan de andere kant is het de vraag wat beide eigenaren samen hebben afgesproken over de bewoning: wie gaat er in wonen? Is het goed als er nog meer mensen komen wonen? Zo ja, betalen die dan huur? En aan wie? Als mede-eigenaar heb je dáár natuurlijk alle zeggenschap over.

Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het huis vanwege de huidige crisis, niet verkoopbaar was en dat de eigenaren om die reden hebben besloten de woning maar niet te verkopen. De hypotheek moet natuurlijk gewoon worden betaald én de ex van uw vriend moest nieuwe woonruimte zoeken (en betalen), dus is het fijn als daar huurinkomsten tegenover staan. Ik stel me voor dat - als dit de situatie is - de ex van uw vriend niet zo blij is met een 'gratis' wonende, nieuwe vriendin.

Dus: een goed antwoord op uw vragen hangt helemaal af van hetgeen er is afgesproken tussen uw vriend en zijn ex-vriendin.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag