Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriend en ik willen graag gaan samenwonen. Hij is gescheiden en heeft drie kinderen bij zijn ex (twee jongens en één meisje). Hij betaalt partner- en kinderalimentatie. Nu heb ik op internet gelezen dat als wij gaan samenwonen dat hij dan meer partneralimentatie moet gaan betalen omdat zijn draagkracht dan omhoog gaat. Kunnen wij toch gaan samenwonen, bijvoorbeeld zonder een samenlevingscontract, zonder dat hij meer partneralimentatie moet gaan betalen?
Oftewel: wat zijn de mogelijkheden voor ons? Wellicht een ander postadres voor mij?

Het kan zijn dat hij een hogere draagkracht krijgt doordat de woonlasten lager worden. Uitgangspunt is dat in de alimentatieberekening bij samenwoners de helft van de woonlasten meegenomen worden in de berekening van de partneralimentatie. Voor de kinderalimentatie maakt het samenwonen geen verschil.
Een ander adres of iets dergelijks lijkt me geen optie. Het zal voor de kinderen bekend zijn dat jullie samenwonen. Om daarover dan niet duidelijk te zijn, zal de verhoudingen niet ten goede komen.
Jullie zouden een berekening kunnen laten maken. Misschien valt het erg mee. De uitkomst hangt ook af van de andere omstandigheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je voor je reactie en uitleg!!
Is het wel mogelijk dat ik me inschrijf op het woonadres van mijn vriend (hij heeft recent zelf een huis gekocht)? Voor zover ik op internet kan zien, zijn we dan geen fiscale partners omdat we bijvoorbeeld geen samenlevingscontract of samen een kind hebben. Klopt het dat er dan geen gevolgen zijn voor de draagkracht?
Nogmaals dank!


Je bent dan inderdaad geen fiscale partners, maar je bent wel samenwoners. Voor de draagkrachtberekening maakt dat geen verschil.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag