Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vraag is de volgende:
Mijn partner en ik gaan eind januari op reis voor 3 maanden. Mijn partner zou onbetaald verlof krijgen, maar zijn baas heeft besloten dat hij toch ontslag moet nemen. Mijn partner heeft zoals het er nu naar uit ziet, nog 4 weken staan aan overuren en vakantiedagen. Ons idee is dat hij dan per eind februari ontslag neemt, maar die laatste maand zijn vrije dagen opneemt, zodat we wel eind januari kunnen vertrekken.
Zijn baas wil dat hij per eind januari ontslag neemt, hij wil hem dan de overgebleven overuren en vakantiedagen later nabetalen. Wat is volgens jullie het verstandigste voor ons om te doen? Wij denken zo laat mogelijk ontslag nemen, zodat mijn partner nog recht heeft op enige sociale zekerheden mocht er iets gebeuren, maar misschien is dat niet waar. Zijn baas is stellig, maar gezien onze ervaringen met hem, vertrouwen we zijn motieven niet helemaal en zijn we bang dat het voor mijn partner onvoordeliger is om eind januari al op te zeggen. Zijn er voordelen voor zijn baas als mijn partner wel per eind januari ontslag neemt? Of maakt het allemaal niet zoveel uit, dan gaat mijn partner liever een ongemakkelijke werksfeer uit de weg en dient hij zijn ontslag wel in per eind januari.
Ik hoop dat ik zo duidelijk genoeg ben, hoor graag van u.

Er zijn meerdere aspecten in uw vraag die juridisch aandacht nodig hebben om u goed te kunnen adviseren.

Allereerst kan het zinvol zijn om na te gaan of uw werkgever juridisch wel mag terugkomen op de afspraak. Die is immers gemaakt en het uitgangspunt is dat afspraken moeten worden nageleefd.

Voor zover het gaat over het opnemen van vakantiedagen en het wijzigen van vakantie, stelt de wet daar regels voor en kunnen hierover ook afspraken zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst (en CAO) . Het uitgangspunt is dat de werkgever de vakantie vaststelt conform de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. Dat geldt ook voor het opnemen van vakantiedagen voor afloop van het dienstverband. Als een werkgever bestaande vakantie-afspraken wil wijzigen, dan kan het zijn dat de werkgever schadevergoeding moet betalen.

Daarnaast krijgt uw partner waarschijnlijk geen WW-uitkering, ongeacht wanneer er wordt opgezegd. Het UWV weigert de uitkering als een werknemer zelf heeft opgezegd. Onenigheid over de vakantieperiode zal waarschijnlijk onvoldoende redenen zijn om de WW-uitkering toch toe te kennen.

U vraagt of er voordelen zijn voor de werkgever als er eerder ontslag wordt genomen. Dat zal voornamelijk het voordeel zijn dat er minder lang loon hoeft te worden betaald. Overigens vervalt ook het recht van uw partner op de transitievergoeding (ontslagvergoeding) als een werknemer zelf opzegt. Dit bedrag is afhankelijk van de duur van het dienstverband en de hoogte van het loon en kan enkele duizenden (of tienduizenden) euro's bedragen.

Zonder afbreuk te willen doen aan andere omstandigheden (u zult redenen hebben om op vakantie te gaan), lijkt het financieel gezien een drastische beslissing om hiervoor de baan op te geven, met verlies van uitkering en ontslagvergoeding. Graag help ik u hierbij, waarbij wij ook kunnen kijken naar een praktische oplossing gericht op het behouden van de baan én op vakantie gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor je reactie,
Het ontslag van mijn partner is een feit, hij moet en wil weg bij zijn werkgever. Dus dat het drastisch is, realiseren we ons, maar als hij langer blijft, wordt hij ziek van frustraties. De reis is een mooi breekpunt, en belangrijk, dus die gaat door. Blijft mijn vraag wat de beste route is om te bewandelen in dit proces, aangezien we de motieven van zijn werkgever niet vertrouwen.
Ik hoop dat je hierin kunt adviseren,


Bedankt voor de toelichting. Misschien wilt u mij maandag even bellen (de contactgegevens worden zichtbaar als u op mijn naam klikt). Dan kunnen wij nog spreken over de motieven van de werkgever en de ervaringen van uw partner met de werkgever. Die kunnen belangrijk zijn voor het advies. Ik help u graag een goede keuze te maken. Het gesprek is overigens kosteloos. Ik hoor graag van u.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

ik zal proberen maandag te bellen, maar het is een drukke dag op mijn werk. We hebben de cao kleinmetaal bekeken en het lijkt erop dat opzeggen alleen per einde van de maand kan. Het kan zijn dat mijn partner net niet genoeg dagen heeft om zijn contract op te zeggen per 1 maart. We vertrekken 27 januari, zijn baas wil dat hij opzegt per 26 januari, maar dat zou dan sowieso niet kunnen volgens de cao. Ik probeer je maandag te bellen, bedankt weer voor je reactie!


Reactie van de vraagsteller

Het ontslag van mijn partner is een feit, hij moet en wil weg bij zijn werkgever. Dus dat het drastisch is, realiseren we ons, maar als hij langer blijft, wordt hij ziek van frustraties. De reis is een mooi breekpunt, en belangrijk, dus die gaat door. Blijft mijn vraag wat de beste route is om te bewandelen in dit proces, aangezien we de motieven van zijn werkgever niet vertrouwen.
Ik hoop dat je hierin kunt adviseren,
met vriendelijke groet!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag