Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vader heeft voor het ingaan van een geregistreerd partnerschap een testament gemaakt met daarin omschreven dat zijn kinderen meer geld zouden erven vanwege de verkoop van zijn huis, dan de kinderen van zijn partner, die ingetrokken is. Vanwege de dementie van zijn partner is hij bewindvoerder/mentor geworden. Het geld is verdeeld over 3 rekeningen. 1 met geld voor zijn kinderen, 1 voor zijn partner en 1 voor zichzelf. Dit met medeweten en goedkeuren van de 2e bewindvoerder (dochter van zijn partner). Nu is zijn partner overleden en de notaris, die nu in de hand genomen is, beweerd dat alles weer op 1 hoop wordt geveegd en dan door 2 wordt gedeeld vanwege de wet op erven. Dit maakt hem boos. Blijkbaar had hij zijn testament moeten aanpassen, maar dat is hem nooit verteld. Is dit inderdaad zo en kan hij dit op de een of andere manier ongedaan maken?

Blijkbaar is uw vader een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder partnervoorwaarden. In dat geval wordt dan alles gezamelijke eigendom van de beide partners. Daarom worden de tegoeden op de rekeningen opgeteld voor het vaststellen van de nalatenschap. De notaris heeft dan dus gelijk. Overigens kunnen de kinderen van de partner ook vrijwillig afzien van de erfenis of een deel daarvan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga het doorgeven. Jammer dat mijn vader en zijn partner bij het aangaan van het partnerschap slecht zijn geinformeerd. En dat geldt zeker voor het aangaan van het bewindvoerderschap. Hij had in dit geval een hoop tijd, moeite en geld kunnen uitsparen. Het idee achter het bewindvoerderschap was (mijn inziens) ellende bij overlijden van een van beiden te voorkomen, daar 1 persoon zwaar dement was en niets zou kunnen regelen als zij de langstlevende zou zijn geweest.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag