Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn schoonouders zijn op zoek naar een nieuwe woning en hebben uiteindelijk op een recreatiepark een geschikte woning gevonden voor hun oude dag. Helemaal verliefd op het perceel hebben zij een offerte aangevraagd. Mijn schoonouders wilden slechts weten wat de kosten zouden zijn, zodat zij het e.e.a. na konden vragen (financieel). Voor deze offerte moest getekend worden, aldus de verkoper. Bij thuiskomst blijkt dat zij een koopcontract hebben getekend. Nu hebben wij direct een aangetekende brief verzonden met het verzoek tot ontbinding op art 7.2 lid 2 BW. Helaas geldt dit niet voor recreatiewoningen. Mijn schoonouders zijn niet vermogend genoeg om dit pand aan te schaffen en moeten op advies van de hypotheker een akte van onvermogen aanvragen. Dit duurt volgens de huidige hypotheekverstrekker 43 dagen. Het tijdsbestek om financiering rond te krijgen is slechts 1 maand. Zij worden daarna geconfronteerd met een boete van 20% van de aanschafwaarde, welke zij niet hebben. Kunt u ons adviseren?

Er is een uitspraak van een rechtbank uit 2012 waaruit blijkt dat de bedenktijd ook geldt voor de aankoop van een recreatiewoning. Uw schoonouders zouden daar een beroep op kunnen doen.

Ik adviseer de verkoper over deze rechtspraak te informeren. Indien gewenst kan ik u schoonouders hierbij helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller.

In aansluiting op het goede advies van mijn collega, merk ik nog het volgende alternatief op, wat ik aanraad om – zekerheidshalve - daarnaast uit te voeren.
Zoals u het omschrijft kunnen uw schoonouders de financiering niet rond krijgen. Dat is te bewijzen door z.s.m. 3 of meer offertes op te vragen. Dat zullen dan afwijzingen zijn, welke met een aangetekende begeleidende ontbindingsbrief (met beroep op de ontbindende voorwaarde van financiering), overgelegd kunnen worden aan verkoper.

Uw schoonouders kunnen voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere vastgoedrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.


Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

in aansluiting op de goede adviezen van mijn collega's wijs ik u er op dat de drie dagen bedenktijd alleen gelden voor een vakantiewoning dus niet voor een stacaravan en alleen in Nederland dus niet voor een vakantiewoning in het buitenland. Voldoet u aan deze voorwaarden en heeft u tijdig (binnen 3 dagen) de aangetekende brief gestuurd dan zo ik u adviseren nogmaals een brief te sturen waarin u aangeeft bij uw standpunt te blijven. Twijfelt u of u aan de voorwaarden voldoet volg dan het advies van mevrouw Doomernik op en vraag alsnog hypotheek offertes en stuur die binnen de tijd waarin het financieringsbeding geldt naar de verkoper.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hi, allen. Hartelijk dank voor jullie snelle reactie.
We gaan met bovenstaande tips aan de slag.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag