Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Mijn perceel is belast met erfdienstbaarheid ten behoeve van een buurman. De erfdienstbaarheid is achterom en het is geen brandgang. De achterom is een open verbinding met mijn binnenplaats. De erfdienstbaarheid is als volgt omschreven.De erfdienstbaarhid van voetpad, omvattende het recht een rijwiel, motorrijwiel of ander klein voertuig aan de hand te leiden van en naar de openbare weg.
Is mijn stelling juist dat dit inhoudt dat hij gebruik moet maken van zijn voordeur tenzij het niet anders kan en als vooromschreven dienstbaarheid,
Dat bij overtreding hij wederrechtelijk mijn erf betreedt en dat hij na tweemaal vordering het erf te verlaten hij zich schuldig maakt aan huisvredebreuk.

Naar mijn inzicht kan uw buurman gebruik maken van zijn achterdeur om naar de openbare weg te gaan. Ik lees nergens dat dat alleen zou kunnen ingeval van een noodzakelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:

De wet bepaalt dat een erfdienstbaarheid op de 'minst bezwarende wijze' moet worden uitgeoefend. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het hier niet over de vraag HOE VAAK iemand van bijvoorbeeld een overpad gebruik mag maken (de intensiteit), maar de MANIER WAAROP - bij overpad - van het overpad gebruik wordt gemaakt. De 'routing' dus.

De beperking die u leest, zou opgaan als het overpad een 'noodweg' zou zijn. Die mag alleen worden gebruikt als er geen andere uitgang naar de openbare weg beschikbaar is. De erfdienstbaarheid zoals u die beschrijft is echter ruim geformuleerd en bevat dus niet de beperking dat het overpad slechts in geval van noodzaak mag worden gebruikt.

Al met al kunt u de buurman dus niet verbieden dat hij ook van het overpad gebruik maakt, ook als dat niet noodzakelijk is.

De grens ligt bij pestgedrag. Als duidelijk is dat de buurman het overpad alleen gebruikt om te 'zieken', maakt hij misbruik van zijn bevoegdheid en zou u in principe iets kunnen ondernemen.

Van huisvredebreuk is trouwens geen sprake, omdat de buurman - als hij gebruik maakt van het overpad - zich niet 'wederrechtelijk' op uw erf bevindt. Op grond van de erfdienstbaarheid is de buurman namelijk gerechtigd zich op uw grond te bevinden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag