Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Uiteraard gaat mijn partner hier niet mee accoord, maar wat kanhij nu het beste doen? Hebben het idee dat werkgever smerig spel aan het spelen is.
Goedemorgen,
Loonbelastingfraude is verboden.Of het een smerig spel is is een ander verhaal, om het maar vanuit de menselijke aspecten te bekijken;voor de werkgever gaat het om behoud van zijn onderneming.
Wat misschien een tijdelijke oplossing kan zijn is het inderdaad ontvangen van minder salaris (als je zeker weet dat het bedrijf dan voort kan blijven bestaan). Zwart uitbetalen en onder verplichte belastingen en premies uit komen is niet aan te raden.
Een gemakkelijke oplossing zonder in te leveren is voor dit probleem niet te geven.
Makkelijke weergave: de werkgever gaat failliet als hij de hoge kosten blijft betalen. Om er voor te zorgen dat het bedrijf blijft bestaan moet de werkgever dus minder geld uitgeven.
Uw partner zou inderdaad akkoord kunnen gaan met bijvoorbeeld tijdelijke verlaging van zijn loon. Hierdoor geeft hij de werkgever iets meer financiele ruimte om mogelijk de financien weer op orde te brengen.
Zoals collega Tuter al aangaf is loon uitbetaling zonder belastingafdracht fraude. Het is dan ook af te raden om hier mee akkoord te gaan.
Mvg,
Frank
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk dank voor de vlotte reacties. Wellicht ben ik te karig geweest met informatie in mijn vraagstelling. Mijn partner is al 6 dagen in de week gaan werken zonder daar extra voor betaald te krijgen. Dit om zijn werkgever tegemoet te komen.
Het bedrijf heeft een handjevol werknemers. 3 daarvan verdienen het minimum. Mijn partner en een collega zitten er iets boven en de bedrijfsleider is tevens de eigenaar. Mijn partner en collega zijn de enige die gevraagd zijn wat in te leveren, wat er op neerkomt dat zij ook op het minimum komen. Ik neem aan dat ik hier geen cijfers mag noemen, maar datgene wat het bedrijf nu tekort komt staat gelijk aan 13 jaarsalarissen van mijn partner. Ik ben hier niet zo in thuis, maar het lijkt mij vrij onmogelijk om dat op te lossen door 2 personeelsleden bruto minder te laten verdienen.
Werkgever weigert het voorstel op papier te zetten zodat wij ermee naar een jurist kunnen en hij eist volgende week wanneer hij terug is van vakantie een antwoord.
Is het wijs om alsnog naar een jurist te gaan? Ookal hebben wij niets zwart op wit?
Het is sowieso onverstandig om dergelijke afspraken met een werkgever te maken en deze niet op papier vast te leggen. Doe dat dus niet!
Het lijkt er op dat uw partner al behoorlijk aan de vragen van de werkgever tegemoetkomt. Het is aan uzelf om in te schatten hoe ver u hiermee wilt doorgaan.
Mocht u hierover meer informatie willen dan is het inderdaad verstandig om naar een jurist te gaan. Veel juristen werken met een (gratis) spreekuur waar u het probleem kunt voorleggen en kunt bespreken of verdere behandeling noodzakelijk is.
Succes er mee.
Mvg,
Frank