Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn partner bezat voor ons huwelijk een eigen woning. We zijn daarna in gemeenschap van goederen gehuwd.

NOu zijn we van plan om te scheiden en vroeg ik me af hoe dat nou zit met de eigen woning, want ik heb geen contract getekend met de bank, maar ben wel in gvg gehuwd.

Ben ik ook na de scheiding aansprakelijk voor de schuld?
en mag ik ook 50% van de hypotheekrente in aftrek nemen na de scheiding ( binnen de tweejaarstermijn)?

Na de echtscheiding blijven beide echtgenoten voor het geheel van de gemeenschapsschulden aansprakelijk, zoals zij daarvoor al waren. Dat betreffen dus de schulden die door de andere echtgenoot ten behoeve van de gewone gang van de huishouding zijn aangegaan, de gemeenschapsschulden, die door deze echtgenoot zelf zijn aangegaan en de schulden, waarvoor deze echtgenoot op basis van een overeenkomst of een andere (wettelijke) regeling hoofdelijk aansprakelijk was en is.
Na de echtscheiding wordt de (ex)echtgenoot tevens voor de helft aansprakelijk voor de gemeenschapsschulden, die door zijn/haar echtgenoot zijn aangegaan. Voor deze helft is deze echtgenoot hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat, ook al heeft de echtgenoot A, die de schuld was aangegaan, al 40 % van de totale som betaald, dan kan de schuldeiser bij echtgenoot B aankloppen voor 50 % van de totale schuld.
U bent tegelijkertijd gerechtigd tot 50 % van (de waarde van) de woning.
Met betrekking tot de aftrek geldt dat u als mede-eigenaar recht hebt op die aftrek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Super bedankt voor je antwoord


Geachte vragensteller, geachte collega,

Op het vorenstaande wil ik graag nog iets aanvullends opmerken.

Van belang is nog even te kijken naar de wijze waarop de eigendom destijds door de partner is verkregen. Hoewel de kans klein is (meestal wordt gekocht) is het zaak te kijken of de woning niet via bijvoorbeeld vererving door de partner is gekregen. De erflater (=diegene die nalaat) kan/mag immers bepalen dat de woning privé eigendom is van diegene die verkrijgt en dat deze ook privé eigendom zal blijven, dit ondanks het feit dat de verkrijger later (na de verkrijging) in gemeenschap van goederen gaat trouwen.




Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Gerlo,

Bedankt voor je antwoord. Er is in dit geval geen sprake van een uitsluitingsclausule.


De heer Hobbenschot heeft een goed punt geraakt. Van uitzonderingsgevallen (hoe vaak ze ook moge voorkomen) ga ik meestal niet uit. Maar voor de volledigheid wel juist. Succes.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag