Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn meerderjarige dochter heeft een relatie gehad met een Ghanees. Deze jongeman (geen asielzoeker) procedeert nog steeds om een verblijfsvergunning te krijgen. Mijn dochter verkeerde destijds in een labiele situatie, waarvoor ze ook in behandeling was. Bij hem dacht ze steun te krijgen. In die situatie heeft hij misbruik van haar gemaakt, met als resultaat dat mijn dochter zwanger werd.
Gedurende de gehele zwangerschap liet hij taal nog teken horen en pas rond de geboorte liet hij van zich horen. Bovendien heeft hij keer op keer haar vertrouwen beschaamd en gelogen over zijn leeftijd. Hij zou 25 zijn, maar bleek uiteindelijk 35 te zijn.
Nu eist hij erkenning en een omgangsregeling. Voor een omgangsregeling waren reeds afspraken gemaakt, maar nu wil hij meer en dreigt met een rechtszaak als hij middels mediation geen erkenning krijgt.
Ik heb nu de volgende vragen:
Wat zijn zijn kansen bij een rechtszaak om erkenning, gezien de voorgeschiedenis.
Zou aangifte van verkrachting (andere feitelijkheid) zin hebben?
Kan erkenning door iemand anders erkenning door hem voorkomen?
Wat kan mijn dochter het best doen om erkenning door hem tegen te gaan.

De vragen zijn als volgt te beantwoorden:
- als hij de biologische vader is, is de kans dat hij mag erkennen via de rechter af te dwingen, groot.
- verkrachting heeft alleen zin als dit ook is gebeurd. Het doen van een valse aangifte is strafbaar en kan worden bestraft met een fikse straf voor de aangever, daarnaast zou dat de erkenningszaak in gevaar brengen zo er termen aanwezig waren dat de erkenning niet door zou gaan.
- Erkennen door iemand anders kan worden vernietigd en nu de vader als bezig is met de erkenning te krijgen, levert dat misbruik van recht en bevoegdheid op en zal de erkenning door een ander teruggedraaid kunnen worden door de rechter.
- Uw dochter kan eigenlijk alleen maar stellen dat de erkenning een evenwichtige ontwikkeling van het kind in de weg zal staan en dat de verhoudingen moeder - kind onder druk komen te staan. Dat zal concreet ingevuld moeten worden, hetgeen niet zo snel zal lukken, vrees ik.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is geen sprake van een valse aangifte. Door misbruik te maken van haar vertrouwen (andere feitelijkheid) heeft hij in mijn ogen haar tegen haar zin misbruikt. Vraag is of het te bewijzen valt.


Misbruik van vertrouwen levert geen verkrachting op. Als u meent dat dit anders is dan adviseer ik u in gesprek te gaan met de politie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoorden.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag