Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn huidige werkgever wil mijn contract beeindigen, het bedrijf wil mij ontslaan omdat ik volgens hen niet functioneer in mijn functie, dit terwijl ik een vast contract heb en nooit eerder een offciele waarschuwing heb gekregen over mijn functioneren, mogen zij dit doen?. Er is een voorval geweest waarbij er geld is verdwenen uit de kluis, hiervan hebben ze tot op de dag van vandaag geen bewijzen gevonden dat iemand het heeft meegenomen. Dus kunnen ze mij daar niet van beschuldigen, ook omdat ik het simpelweg niet heb meegenomen heb ik het gevoel dat het onterecht is.

Wanneer ik word ontslagen door het bedrijf waarvoor ik werk en dat bedrijf mij een uitkoopsom aanbied om het contract te beeindigen, heb ik dan nog het recht op een uitkering?

Een ontslag wegens niet voldoende functioneren is aan strenge eisen verbonden. Zo moet duidelijk worden gemaakt waarom u niet functioneert, moet u middels een verbetertraject de kans hebben gehad om het functioneren te verbeteren eventueel aangevuld met scholing. Indien de werkgever dit allemaal niet heeft gedaan, dan is het dossier van de werkgever te zwak en zal het ontslag via de rechter waarschijnlijk geen staande houden. Wel is het mogelijk dat de werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbiedt waarbij u recht heeft op de transitievergoeding. Mocht blijken dat het dossier niet sterk is kan er in veel gevallen succesvol onderhandeld worden over een hogere vergoeding. Als de overeenkomst voldoet aan de wettelijke eisen kunt u gewoon een WW-uitkering krijgen. Mocht de werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbieden dan raad ik u aan deze door een jurist te laten controleren. In veel gevallen kunnen de kosten hiervoor bij de werkgever gedeclareerd worden. Indien u wenst, kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen voor advies.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het bevestigd mijn gevoel dat ik als werkgever sterk sta in dit geval. Als ik besluit over te gaan tot een overeenkomst en dus ontslagvergoeding, hoe bepaal ik wat een redelijke vergoeding is? De werkgever verwacht namelijk van mij dat ik met een voorstel komt, en ik wil er natuurlijk zoveel mogelijk uithalen maar wel realistisch blijven.


Dat is aan de hand van deze korte informatie lastig te bepalen. In ieder geval heeft u recht op de transitievergoeding maar ik zou in uw geval hoger gaan zitten. Om een concreet bedrag te bepalen zou ik het dossier nader moeten bestuderen. Ik zou u willen adviseren de werkgever met een eerste voorstel te laten komen, hij is tenslotte degene die van u af wilt. Daarna valt mogelijk verder te onderhandelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag