Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn exman is voor ons huwelijk een lening aangegaan bij zijn ouders. wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. de lening is gebruikt voor de aankoop van ons huis. ik heb nergens voor getekend en was altijd in de veronderstelling dat het een gift betrof. zo hebben zij dit ook naar mij overgebracht anders was ik er nooit mee akkoord gegaan. nu probeert hij mij de helft van die schuld te laten betalen. Ben ik aansprakelijk voor de helft van zijn schuld?

Bij een scheiding moeten de gemeenschappelijke schulden verdeeld worden. Wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, worden de schulden gedeeld, ieder krijgt de helft. Zelfs schulden, die één van jullie beiden is aangegaan voor het huwelijk, zijn voor jullie allebei.
Dat u geen weet had van deze lening maakt doet volgens mij niet af aan het feit dat u toch hoofdelijk aansprakelijk bent.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Duidelijk antwoord. Bedankt.
Aanvullende vraag:
Er is niets afgesproken over een termijn van terug betalen, o.i.d. ben ik wettelijk verplicht om dit binnen een bepaalde tijd te doen?


Deze vraag durk ik niet met zekerheid te beantwoorden, maar volgens mij niet. Wel lijkt het mij verstandig om als nog een termijn af te spreken, opdat er voor alle partijen duidelijkheid komt omtrent de lening en dat u voor zichzelf ook inzicht heeft wanneer deze lening ophoud te bestaan.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het eens met mijn collega Joyce van de Logt dat het in algemeen zo is dat ook leningen door een van de partners voor het huwelijk een schuld opleveren voor beide partners na het huwelijk en dat bij scheiding u dus ook hoofdelijk aansprakelijk bent voor deze schulden. Echter dat kan in dit geval anders zijn nu u stelt dat de ouders van uw ex partner een gifte hebben gedaan aan hun zoon voor aankoop van een pand en pas nu stellen dat dit een lening is. Ik ga er dan van uit dat er ook nooit rente is betaald of een aflossing is gedaan. In dat geval kan volgens mij gesteld worden dat er geen sprake is van een lening. Het is dan aan de ouders om met bewijs te komen van de lening en de voorwaarden waaronder de lening dan gesloten is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de antwoorden Robert, Joyce.
Het nare is dat hij wel de rente 'aflost' aan zijn ouders en dit onder de tafel weer terug krijgt. belasting technisch schijnt dat voordelig te zijn. Er zijn verder geen voorwaarden gesteld aan de lening, het is een door zijn ouders zelf opgesteld word documentje welke hij en zijn ouders hebben getekend. Dus over termijn of aflossingsbedrag wordt niet gesproken. Hij zal dit dan ook (heel zuur) nooit terug hoeven te betalen.
Indien ik besluit om (bijvoorbeeld) €1 euro per maand over te maken, is dat mogelijk? of ben ik dan strafbaar?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag