Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex en ik zijn onlangs uit elkaar gegaan, Wij hebben 2 kinderen samen.. Een van anderhalf en een van bijna 2 maanden. Hij woont hier anderhalf uur vandaan, en ik heb een brief van zijn advocaat gekregen dat hij toestemming wil voor ouderlijk gezag en erkenning. En dat hij de kinderen elke 2 weken een weekend of langer wil. Nu vind ik de kinderen daar te klein voor.. Om zolang daarheen te gaan, en heb ik voorgesteld om ze hier te bezoeken. Ze kennen hun opa en oma daar niet, want zijn daar bijna nooit geweest, En ik heb ze liever niet daar. Mijn ex heeft nog nooit wat voor zijn kinderen betaald, en doe liever leuke dingen. Hij heeft zijn kinderen nu al een maand niet gezien, En doe daar ook weinig moeite voor.. Terwijl hij ze allang had kunnen zien.. Hij gaat sowieso niet akkoord met mijn voorstel.. Is het oneerlijk dat ik ze niet wil geven?

Bij zulke jonge kinderen is dat heel begrijpelijk. Zeker indien uw ex daar nooit veel aan gedaan heeft. Ik zou iets meer feiten van u moeten vernemen om een goed advies te geven. Ik weet niet of de afstand een probleem voor u is om mij in te schakelen maar indien dat niet het geval is mag u mij hier rechtstreeks over benaderen. In eerste instantie is dat vrijblijvend.

Beoordeel dit antwoord:

Er is inderdaad te weinig informatie om een juist advies te geven. Uit uw verhaal maak ik op dat er geen sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, anders had de vader van de kinderen geen verzoek tot ouderlijke macht of erkenning aan hoeven te vragen. Wel heeft u de plicht om uw kinderen zoveel als mogelijk in contact te laten komen met de vader als er geen bijzondere omstandigheden zijn die dit contact zouden kunnen tegenhouden.

Erkenning wordt overigens niet door u gedaan maar door de vader zelf, bijvoorbeeld door de geboorte aangifte. De ouderlijke macht kan hij alleen met uw toestemming verkrijgen als er geen sprake is geweest van huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als u niet wilt dat hij de ouderlijke macht krijgt kunt u het verzoek weigeren. Uw ex kan dit nog wel aanvragen via de rechter.

Of uw ex nu wel of niet de ouderlijke macht en erkenning krijgt zorgt er niet voor dat hij geen wettelijke plicht heeft tot het betalen van alimentatie.

Op de website van de Rijksoverheid is veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld over erkenning. Kijkt u maar eens op de volgende website, http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hij zit in de schuldsanering, hoe zit dat dan met alimentatie?


Maximaal euro 25 per maand per kind maar u moet rekening houden met nihil.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat voor recht hebben oma's en opa's? en tantes..


Geen rechtstreeks recht op omgang, wel afgeleid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag