Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


mijn ex en ik zijn in 2009 gescheiden.wij hebben onroerendgoed in Portugal en willen dit verkopen.Mijn ex heeft een veel te hoge vraagprijs en houd op die manier de verkoop tegen.Zei heeft het huis 5jaar verhuurt voor 150 euro per maand.Mij daarvan niet op de hoogte gesteld en ook de halve huur niet uitbetaald.Hoe kan ik haar dwingen de achterstallige huur aan mij te betalen?

Beste vraagsteller,
is het huis van u samen dan komt in principe de helft van de opbrengsten van verhuur aan u toe, eventueel verminderd met kosten van bemiddeling. U kunt uw ex dwingen de prijs te verlagen door voor te stellen dit probleem aan de rechter voor te leggen, al twijfel ik nu of Portugees recht van toepassing is omdat het een huis in Portugal betreft en u dus aldaar om vervangende toestemming moet gaan vragen.
In ieder geval kunt u de opbrengsten uit verhuur vorderen in een brief met terugwerkende kracht tot maximaal 5 jaar. Eventueel kan ik u helpen met het schrijven van de brief en ook onderzoeken hoe u , middels welk rechtssysteem en welke rechter, kan bewerkstelligen dat uw ex wordt gedwongen een redelijke verkoopprijs te vragen voor het gezamenlijk huis in Portugal.

Beoordeel dit antwoord:

Omdat het onroerend goed in Portugal licht zult u verkoop via de Portugese rechter moeten afdwingen. Naar Nederlands recht kunt u zoiets uiteindelijk afdwingen als u een goede koper heeft gevonden. Mijn advies: schakel een Portugese advocaat in. Uiteindelijk is het hom of kuit. U uitkopen of meewerken aan verkoop. Dat zal in Portugal denk ik ook zo zijn, maar dat kan beter een Portugese advocaat beoordelen.
Bij een echtscheiding in NL kan ook een regeling worden getroffen m.b.t. bezit in Portugal dat in de gemeenschap valt, maar de echtscheiding heeft hier al plaatsgevonden begrijp ik en als die woning het enige gemeenschappelijke eigendom is dat er resteert is procederen in Portugal een veel kortere weg rechtdoor vermoed ik.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag