Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn contract eindigt eind juli, ben ik verplicht om de vakantiedagen op te maken? Tevens heb ik een aantal vakantiedagen van vorige jaar nog over, kan ik deze dit jaar gebruiken of heb ik daar geen recht op?

Voor wettelijke vakantiedagen geldt sinds 1 janurari 2012 een verjaringstermijn van zes maanden tenzij u niet in staat was om vakantie op te nemen (ziekte of geen vakantiedagen mogen opnemen van de werkgever door omstandigheden).

Dat betekent dat de wettelijke (dus niet de 'extra dagen' bovenop het wettelijke minimum) vakantiedagen van 2012 op 1 juli 2013 verjaren. U doet er verstandig aan verlof te vragen voor die dagen voor einde dienstverband, anders vervallen er een aantal die mogelijk niet uitgekeerd worden. Verlof moet uiteraard goed gekeurd worden door werkgever. Heeft deze geen reden om het verlof te weigeren dan kunt u erop wijzen dat dán die verlofdagen niet vervallen en dat u alsnog uitbetaling verlangt.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw reactie.

Ik heb nog een vraag: kan de werkgever mij verplichten de vakantiedagen die ik nog tegoed heb op te nemen, terwijl ik zelf liever door wil tot einddatum?


'Een werkgever kan in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen aan een werknemer. Werknemers kunnen in beginsel dus ook niet worden verplicht om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst vakantiedagen op te nemen, ook niet met het argument dat dit voor de werkgever financieel voordeliger is'.

Bovenstaande is de conclusie van de kantonrechter in Rotterdam in 2007 en bevestigd de wettelijke norm.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag