Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn broer koopt van mijn vader alle cultuurgrond.
De grond wordt eerst in verpacht staat gebracht om hem vervolgens zo goedkoop mogelijk te verkopen. Deze verkoop vond plaats 5 maand voor zijn overleiden. Hierdoor word ik sterk benadeeld in mijn kindsdeel. Ik zie dit als een verkapte schenking.
Nu heb ik twee vragen:
- Heb ik recht op een verrekening ?
- Is hier de belasting legaal ontdoken?

Of de belasting legaal is ontdoken hangt af van het verschil tussen de waarde van de grond en de verkoopprijs minus de belastingvrije voet voor schenking aan kinderen. Of u recht hebt op verrekening is een gerechtvaardigde vraag. Waarschijnlijk wel. U kan contact opnemen met mij of een van de andere juristen hier voor een direct contact.

Beoordeel dit antwoord:

Een verkoop tegen de waarde in verpachte staat kan onder omstandigheden worden aangemerkt als een bevoordeling. Relevante feiten en omstandigheden zijn of er wellicht sprake was van bedrijfsovername, of uw broer zelf agrarier is en de grond gebruikt voor zijn eigen bedrijf. Ook kan het relevant zijn of er een meerwaardeclausule afgesproken is, voor het geval uw broer de grond weer verkoopt.
Als de transactie van de grond als een gift kan worden aangemerkt is het vervolgens de vraag welke gevolgen dat heeft voor uw erfdeel. Als uw legitieme aangetast is door deze transactie dient u te worden gecompenseerd.
Ons kantoor heeft een grote erfrechtelijke en agrarische praktijk. Wij zijn u graag nader van dienst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag