Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn bijna ex-echtgenote is begonnen met een eenzijdige aanvraag van een scheiding. Zij zegt daarbij dat ze zo snel mogelijk zekerheid wil hebben over onderdelen in het oudersschapsplan. Dit plan heb ik toegestuurd gekregen met de vraag of ik het wil ondertekenen en of ik onze dochter (13) het ook wil laten ondertekenen. Ik heb aangegeven dat ik met een aantal punten het niet eens ben en dat ik graag ook een scheidingsconvenant wil opstellen. Haar advocaat lijkt alleen te willen onderhandelen met een andere advocaat. Ik wil proberen de financiƫle zaken beheersbaar te houden. Mijn vragen: is dit een normale reactie van deze advocaat? Hoe kan ik hier grip op krijgen of is er geen andere mogelijkheid als procederen om deze scheiding verder rond te krijgen?

U bent niet verplicht om een advocaat te nemen. De advocaat van uw aanstaande ex communiceert of onderhandelt waarschijnlijk om alles netjes te doen, liever met een advocaat dan rechtstreeks met u. Zo ontstaat er in elk geval een gelijkwaardigheid in posities. Als u niet meewerkt zal die advocaat waarschijnlijk eenzijdig een procedure starten. Het is niet mogelijk om uw 'zegje'te doen bij de rechter zonder eigen advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik weet dat tijdens dit soort zittingen alleen een advocaat de verdediging mag voeren. Blijft dat ik alleen voor bij de zitting een advocaat wil.
Wordt tijdens een eenzijdigeaanvraag scheiding ook de andere partij gehoord (ik dus) en is alleen het ouderschapsplan een bespreekpunt, of wordt dan ook een scheidingsconvenant vastgesteld? Kunnen de tijdens de zitting door mijn advocaat ingebrachte bedenkingen/punten door de rechter gehonoreerd worden in zijn uitspraak?
Wat mij betreft is er nog voldoende onderhandelingsruimte om tot een gezamenlijk plan te komen, is dat ook een punt waaraan de rechter aandacht aan zal besteden?


U wordt alleen gehord als u een advocaat inschakelt door namens u schriftelijk verweer voert. U kunt als particulier niets in een procedure, niet bij de schriftelijke ronde en niet bij de rechtbank tijdens de zitting. Voor de zitting zelf moeten alle stukken ingediend zijn, op de zitting kunt u in beginsel niets meer indienen. U moet dus in een vroegtijdig stadium een advocaat inschakelen. Anders kunt u geen verweer voeren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Klopt het dat ik aangetekend de stukken thuis gestuurd krijg en dan het verweer door een advocaat moet laten opstellen, dit moet laten insturen en dan kan de advocaat het verdedigen tijdens de zitting.

Mijn bijna ex-vrouw betaald nu niets mee aan de hypotheek etc, hoe kan geregeld worden dat ze wel gaat betalen? Moet dit ook tijdens de zitting van de scheiding ingebracht worden?


Nee u krijgt geen aangetekend schrijven.De deurwaarder komt langs met een exploot. U hebt dan zes weken de tijd om schriftelijk verweer te voeren met behulp van een advocaat. Als u procedureel iets wil mbt tot de hypotheek bijvoorbeeld dan zult u dat met uw advocaat moeten bespreken. Ik begrijp een ding niet. U wil geen advocaat, eigenlijk alleen om processuele handelingen voor u te verrichten, maar dat is nu juist in een zaak als deze niet adviseerbaar.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn vrouw wil per se in het ouderschapsplan dat onze dochter van 14 jaar bij haar gaat wonen als ik naar het buitenland zou verhuizen (voor werk). Ik vind dat hier mijn dochter ook in zou mogen meebeslissen en dat dit niet in het ouderschapsplan thuishoort. Is dit een redelijk standpunt?


Ja dat is redelijk, zeker gelet op haar leeftijd. De gang naar de rechter staat in dat geval ook nog altijd open.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag