Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn beide ouders zitten in de schuldsanering (WSNP-regeling) en de afbetaling wordt gemanaged door een bewindvoerder die ook alle relevante brievenpost ontvangt, opent en bekijkt alvorens het in een envelop door te sturen naar mijn ouders. Zij hebben haar hier voor gemachtigd, volgens de richtlijnen van het 'briefgeheim'. Ik ben tien maanden geleden weer bij hun gaan wonen maar sinds 3 maanden wordt ook mijn post door deze bewindvoerder 'onderschept' terwijl ik haar hiervoor niet heb gemachtigd. Bij de eerste constatering heb ik haar hier over bericht, haar reachtie: "De postblokkade is inderdaad van toepassing op onderstaande (mijn ouders, red.) en niet op u. Gezien u dezelfde achternaam heeft kan de TNT echter een fout maken en ook uw post doorsturen. Ik krijg dagelijks een grote hoeveelheid post binnen en het is voor mij niet werkbaar om eerst alle voorletters te controleren en vervolgens dan pas de post open te maken. Alle post die dus bij mij binnenkomt wordt open gemaakt. Ik raad u aan een klacht in te dienen bij TNT dat de post foutief aan mij wordt doorgezonden." Nou vraag ik mij dus af bij wie de schuld ligt, TNT (nu PostNL) of de bewindvoerder. Zij beweert dat de schuld bij PostNL ligt maar zij heeft toch mijn post geopend? Mijn post is nu al meerdere keren onderschept, bankafschriften en loonspecificaties (zeer persoonlijke informatie dus) en ik overweeg om aangifte te doen aangezien in principe het briefgeheim wordt geschonden. Ik hoop dat u mij kunt adviseren welke stappen ik zou kunnen ondernemen. Bij voorbaat dank.

Beste vraagsteller,
mijn opvatting is dat beide partijen fouten maken, ik zie niet in waarom het niet werkbaar zou zijn als men voorletters moet controleren, dat zeker als het belang van briefgeheim daartegenover wordt gezet c.q afgewogen. We hebben het dus over een schending van een grondrecht tegenover wat extra administratieve werkzaamheden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw snelle reactie. Ik vraag mij nog af wat voor stappen ik kan ondernemen tegen PostNL en/of de bewindvoerder. Zoals u hebt gelezen heb ik al eerder een onbevredigend antwoord gehad van de bewindvoerder, PostNL heb ik nog niet gecontacteerd omdat de schuld naar mijn mening bij de bewindvoerder lag.

Ik wil verder nog melden dat vandaag opnieuw post van de bewindvoerder naar mijn ouders gericht is gekomen, met kopieën (!) van mijn bankafschriften. Het origineel niet bijgevoegd. Wat is uw oordeel hier op?


Mijn opvatting is dat uw post onrechtmatig in bezit wordt genomen en open gemaakt. (omdat u uw eigen vermogen heeft en u niet in de wsnp zit) . De volgende vraag inderdaad wat gaat u er aan doen.
Vraagt u aan de bewindvoerder op welke wettelijke gronden hij meent uw post te mogen ontvangen, open te maken en zo uw grondrechten te schenden. Zonder wettelijke grond kan u de bewindvoerder aansprakelijk stellen en/ of aan de rechter een uitspraak te vragen die hem verbiedt nog verder door te gaan met deze activiteiten.
Voor wat betreft het Postbedrijf denk ik dat u deze ook mag aanspreken op de "fout", maar het hangt van hun systeem af of uw naam gemakkelijk gescheiden kan worden van die van uw familieleden, ik vermoed echter van wel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag