Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Meneer A heeft een woonhuis + grote schuur. De toegang tot die schuur loopt langs het woonhuis van meenr A. Meneer A wenst de schuur te verkopen aan meneer B. Bij de verkoop wordt geen recht van overpad bedongen.
De schuur heeft dus geen directe toegang meer tot de openbare weg.
Echter: grenzend aan de schuur ligt een perceel met 14 garageboxen waarop erfdiensbaarheid/recht van overpad rust voor alle eigenaren van de betreffende boxen.
Meneer B is eigenaar van een garagebox die grenst aan de schuur die meneer B wenst te kopen. Meneer B nu wil een grote garagedeur in de tot de verkoop aanwezige blinde muur van de aangrenzende schuur aanbrengen die uitkomt op het terrein waarop de garageboxen zijn gebouwd,en meent dat op grond van zijn eigendom van de voornoemde garagebox de erfdienstbaarheid/recht van overpad eveneens gaat gelden voor de schuur.

Simpel gevraagd: kan dat zomaar?

Het hangt van de formulering in de erfdienstbaarheid m.b.t. de garageboxen af of de heer B het terrein rond de boxen mag gebruiken. Mijn eerste indruk zou zijn dat de eigenaars van het terrein dat niet zomaar hoeven toe te staan, maar ik zou de bewoordingen van de akte moeten lezen om na te gaan of de heer B inderdaad een probleem heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Hieronder de formulering in de erfdienstbaarheid over het terrein rond de boxen:

"Ten behoeve en ten laste van elk der percelen en ten behoeve en ten laste van het aan verkoper in eigendom verbleven perceel, worden bij deze over en weer gevestigd de navolgende eeuwigdurende kostenloze erfdienstbaarheden:
Het hebben van uitweg van-en naar de dijkstraat,( met het recht van gebruik van de gehele binnenplaats) op zodanige wijze dat het gebruik van de binnenplaats niet zal mogen worden belemmerd door het parkeren van voertuigen en/of het plaatsen van voorwerpen van welke binnenplaats het onderhoud ten laste van elk der percelen komt,in evenredigheid van de grootte van elk perceel".

Kunt u daaruit opmaken of dhr.B mogelijk een probleem heeft?


Centraal staat 'het recht van uitweg'. Van belang is dat er geen beperking in het aantal uitgangen op het pleintje is aangebracht. Evenmin is geregeld hoe intensief iemand van het recht van uitweg gebruik mag maken. Intensivering van het gebruik (bijvoobeeld door een tweede 'garagedeur', zoals hier) is in het algemeen wel toegestaan zolang dat niet leidt tot overtreding van de bepalingen van de erfdienstbaarheid.

Wel is denkbaar dat, als de bepalingen van de erfdienstbaarheid geen uitsluitsel geven, je moet kijken naar hoe het gebruik van het overpad door de jaren heeft plaatsgevonden. Denkbaar is dat in dit geval moet worden vastgesteld dat een garagedeur 'erbij' in strijd met de erfdienstbaarheid moet worden geacht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wederom hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Indien ik een en ander goed begrijp kan ik/kunnen wij dus niet voorkomen dat dhr. B via/vanuit zijn bestaande garagebox ( waarvoor recht van overpad geldt),een toegang tot zijn nieuwe schuur ccreeert. Bv door het weghalen van de interne muren tussen zijn garagebox en de nieuwe schuur.
Maar begrijp ik nu goed dat indien hij in de buitenmuur van zijn nieuwe schuur deuren aanbrengt/een uitgang/ingang creeert die NIET uikomt in zijn bestaande garage doch op het "gemenschappelijke" terrein, dhr B daarvoor mogelijk toestemming van de overige eigenaren moet vragen. Immers zou in dat geval ook het contract/de voorwaarden waaronder de andere eigenaren hun garagebox hebben gekocht aangepast/uitgebreid dienen te worden met recht van overpad voor de door dhr B aan het terrein toegevoegde schuur.
Vanzelfsprekend indien, zoals u ook aangeeft, de garagedeur "erbij" zich niet in zijn bestaande garage bevindt.


Uw analyse sluit goed aan bij mijn visie, gebaseerd op de beperkte informatie die u in zo goed mogelijke bewoordingen hebt gegeven. Mocht u uitgebreider advies wensen, dan heb ik een plattegrond nodig, een beschrijving van de voorgeschiedenis, en een kopie van uw eigendomsbewijs.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw hulp. Indien ik een uitgebreider advies nodig heb zal ik contact met u opnemen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag