Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mag mijn verhuurder, die slechts zes woningen verhuurt, de huur verhogen met 4%, terwijl hij de daarin opgenomen verhuurdersheffing niet hoeft af te dragen aan de belastingdienst? En die dus in eigen zak kan steken?



Deze verhuurdersheffing mag niet aan een huurder worden doorbelast.
Verhuurder moet zich aan de wettelijke huurverhogingspercentages houden, tenzij het geliberaliseerde (vrije sector) woningen betreft.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie! Ik snap het niet helemaal: ik betaal nu voor mijn huurwoning €430, verhuurder wil 4% verhogen en komt dan op €447. Maar wat is dan het deel verhuurdersheffing, dat hij NIET door mag berekenen? En waar kan ik deze maatregel vinden zodat ik het ook hard kan maken?




Het gaat dus blijkbaar niet om een geliberaliseerde (vrije sector) woning. Dan gelden de wettelijke percentages:

Percentages maximale huurverhoging per 1 juli 2013
De maximale jaarlijkse huurverhoging was in de jaren 2007-2012 gelijk aan de inflatie. Vanaf 1 juli 2013 zijn de percentages voor de maximale huurverhoging weer hoger dan de inflatie. Dit betekent een huurverhoging van:

inflatie + 1,5% voor huishoudinkomens tot € 33.614;
inflatie + 2,0% voor middeninkomens. Dit zijn huishoudinkomens van € 33.614 tot € 43.000;
inflatie + 4,0% voor hogere inkomens. Dit zijn huishoudinkomens boven € 43.000.
De inflatie over 2012 was 2,5%. Hierdoor gelden uiteindelijk per 1 juli 2013 de volgende percentages voor de maximale huurverhoging:

4% voor huishoudinkomens tot € 33.614;
4,5% voor middeninkomens (0,5% extra);
6,5% voor hogere inkomens (2,5% extra).


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ok, dat betekent dus dat in die 1,5% ook de verhuurdersheffing is opgenomen en ik die gewoon moet betalen (het gaat om een sociale huurwoning en een laag inkomen) en dat de verhuurder in dit geval de heffing inderdaad in eigen zak mag steken....

Bedankt in elk geval!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag