Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


LS (eerlijkheidshalve) Ik stel deze vraag namens vriend die niet handig is met Internet

Met mijn mijn broer bezit ik een BV. Wij zijn beiden aandeelhouder via onze eigen holding. In de BV wordt een horeca-onderneming geëxploiteerd. Er gaat veel contant geld om.
Bij een boekencontrole door de belastingdienst over het jaar 2010 is gebleken dat er aanzienlijke omzetten zijn verwijderd uit de kassa en er is vastgesteld dat de bijbehorende contante betalingen niet in de boekhouding zijn opgenomen. Een naheffing van de belastingdienst is het vanzelfsprekende gevolg.

Gebleken is ook dat alle gevallen van niet in het kassasysteem geregistreerde omzet zich hebben voorgedaan op de dagen dat mijn broer werkte en ik niet. Dit komt naar voren uit de dienstroosters die zijn bewaard door mij. Aanvullende gegevens van de belastingdienst over een kwartaal van 2012 geven ook verdwenen omzet aan terwijl in jaar 2013 (januari tot en met mei) er geen omzet meer is verdwenen sinds mijn broer door ziekte niet meer werkt. Het gerechtvaardigde vermoeden bestaat dat mijn broer zich de omzetten heeft toegeëigend. Immers: alle niet geboekte omzet is gerealiseerd op de dagen dat hij werkte en ik niet.


Door de naheffing en de verduisterende omzet ligt een faillissement van de horeca BV op de loer en is mijn inkomen dramatisch gedaald. Het in de hand nemen van een dure advocaat is nu niet mogelijk voor mij.

Ik heb twee vragen:

1 Ik heb namens de Horeca BV en namens mij persoonlijk bij de politie aangifte gedaan van verduistering. De eerste keer in persoon over het jaar 2010 en de tweede keer telefonisch voor het kwartaal van 2012 en van 2013 tot en met eind mei. Met de aangifte wordt vooralsnog niets gedaan omdat het volgens de politie een civielrechtelijke aangelegenheid betreft. Dit vind ik vreemd. Immers.. er is toch gewoon verduisterd!

Vraag 1: wat kan ik doen om alsnog onderzoek en/of vervolging van mijn broer af te dwingen?

Vraag 2: welke civielrechtelijke mogelijkheden heb ik om het geld van mijn broer terug te krijgen (en is het hiervoor noodzakelijk/handig dat er strafvervolging wordt ingesteld)?


Ik hoop dat een van u een oplossingsrichting kan geven. Vriendelijke groet.

Blijkbaar heeft u zaak geen prioriteit en wordt er daarom niet vervolgt. Als u voldoende bewijs heeft tegen uw broer dan kunt u een civielrechtelijke procedure beginnen. Is de schade meer dan € 25.000,- dan zult u een advocaat moeten inschakelen. U kunt bij veel advocatenkantoren ook een gratis eerste advies krijgen dus misschien zou u daar mee kunnen beginnen bij een advocatenkantoor in uw regio

Beoordeel dit antwoord:

U kunt bezwaar maken tegen niet vervolgen cq aan de rechter vragen aan het OM op te dragen tot vervolging over te gaan.

Jegens uw broer kunt u via de rechter rekening en verantwoording vragen en daaraan gekoppeld kunt u vragen hem te veroordelen tot betaling van de niet verantwoorde bedragen - aan de BV, aangezien de BV het geld heeft zien verdwijnen.

Als de broer als fraudeur wordt veroordeeld staat daarmee vast dat hij een onrechtmatige daad heft gepleegd en dat hij gehouden is tot vergoeding van de hieruit voortvloeiende schade. Dat is handig. U moet dan nog wel bewijzen dat u schade heeft geleden en hoe hoog die schade is.

Als u geen advocaat kunt u wilt betalen kunt u ook denken aan het aanvragen van het faillissement van de werkmaatschappij. Een curator doet dan het uitzoekwerk. Dat betekent wel dat het geld in de BV in eerste instantie wordt gebruikt om boedelkosten (ondermeer salaris curator) en fiscus te betalen. Daarnaast kan er een discussie zijn met de curator over onbehoorlijk bestuur. Ik zie daarover wel argumenten die u kunt aanvoeren, maar het gaat te ver om daarop in te gaan in een korte online reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag