Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


lS,

De essentie van de vraag is of herberekening van de alimentatie over een periode van 6 mogelijk is.

Toelichting:
Ik ben zzp-er sinds eind 2005. In 2008 ben ik gescheiden en ons convenant is getekend in april 2009. Uitspraak juli 2009.

Vastgesteld is een inkomen van €100.000. Hierbij is echter verzuimd om ook de zakelijke kosten ter hoogte van ongeveer 10.000 mee te nemen. Heb ik destijds niet opgemerkt.
Ik heb een paar slechte jaren gehad waarin ik schulden heb gemaakt om aan mijn verplichtingen te kunnen voldoen. Nu is mijn omzet gelukkig weer hoger.

Destijds is overeengekomen dat ik per maand €2000 partner alimentatie en voor 4 kinderen per kind €375 kinderalimentatie betaal.
Met indexatie ondertussen respectievelijk €2163 en €405 (per kind)
Alle kinderen studeren nog, waarvan 3 zelfstandig en ik voel mij wel verplicht hen tot het einde van de studie te ondersteunen.

Gemiddeld over 6 jaar heb ik na aftrek van de zakelijke lasten €88000 verdient. ondertussen zijn 3 van de 4 kinderen ouder dan 18 jaar zodat daar ook geen kinderaftrek meer voor is. Vanaf 2015 voor geen van de kinderen.

Medio 2010 heb ik mijn nieuwe Russische partner ontmoet. Sinds medio 2012 wonen wij samen. Mijn partner heeft had de eerste 1,5 jaar geen inkomsten gehad maar uiteraard wel uitgaven . Nu begint zij ook iets te verdienen.

Nu wil mijn ex partner wel een herberekening doen over de afgelopen 3 jaar maar niet over een langere termijn. Voor mij is dat minder interessant omdat ik juist de afgelopen jaren weer meer verdien.
Zoals ik heb berekend moet ik nu minimaal 118.000 verdienen, na aftrek van kosten om nog aan mijn destijds opgelegde verplichtingen te kunnen voldoen. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de kosten van mijn nieuwe partner.

Mijn ex-partner vindt dat zij recht heeft op het bedrag zoals dat overeengekomen is in het convenant.. Zij verdiende destijds 12.000 per jaar en geeft aan dat dit niet meer is geworden.

Zou ik rechtens succesvol een herberekening over een periode van 6 jaar kunnen laten maken?

Graag een reactie op deze casus

Als het uw bedoeling is om met terugwerkende kracht de kinderalimentatie te laten vaststellen, dan kan ik u deze illusie ontnemen, rechters stellen op grond van het rechtszekerheidsbeginsel zelden een wijziging met terugwerkende kracht vast.

De kinderalimentatie wordt berekend op basis van de behoefte van de kinderen (op basis van de welstand van de de ouders op het ogenblik van de scheiding) en het huidige inkomen van beide ouders (waaruit de draagkracht van beide ouders volgt). De verdeling van de draagkracht over de ouders volgt uit de omgangsregeling. Als u een herziening van de kinderalimentatie aanvraagt zal deze daarom in beginsel ad nunc zijn.

U kunt een en ander nalezen in dit rapport:

http://www.recht.nl/nieuws/familierecht/113899/nieuwe-tremanormen-juli-2014-2014-2/

In beginsel heeft uw ex-partner het recht aan haar zijde; zolang er geen nieuwe kinderalimentatie is vastgesteld of door u beiden of door de rechter, blijft de oude regeling van kracht.

De inkomsten of de uitgaven van uw nieuwe partner zijn voor de berekening van de kinderalimentatie niet relevant, wel het feit dat u de kosten van het huishouden nu kunt delen. Uw draagkracht zal daardoor mogelijk groter worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Waarschijnlijk ben ik niet duidelijk geweest maar het gaat mij juist niet om het met terugwerkende kracht herzien van de kinderalimentatie! Het gaat mij om het opnieuw vaststellen van de partneralimentatie op basis van de afgelopen 6 jaar. Uit de cijfers over die periode blijkt dat ik niet het inkomen heb gehad dat tijdens de scheiding is vastgesteld. Het gaat ook niet om terugvordering van eventueel te veel betaalde Partneralimentatie.
In mijn optiek vermindert mijn draagkracht overigens als mijn nieuwe partner geen inkomen heeft door o.a. Ziektekostenverzekering, Cursus Nederlands als tweede Taal, levensonderhoud etc.


vaststelling van het inkomen van een ondernemer en daaruit volgende draagkracht is maatwerk. De aanbevelingen die rechtbanken hanteren bij vaststelling van de draagkracht van ondernemers adviseren om uit te gaan van het gemiddelde resultaat over de afgelopen drie jaren omdat dit over het algemeen een bestendig beeld van het inkomen geeft. Middeling over een andere periode dan drie jaren is mogelijk, mits daarvoor goede argumenten worden aangevoerd. Uit uw vraag leid ik af dat uw inkomen nu wel weer op het niveau van het inkomen tijdens de scheiding ligt; de rechter zal daarom denk ik in uw situatie niet snel uit willen gaan van een gemiddelde over een periode van 6 jaren, want dat is nl. niet in overeenstemming met het huidige inkomen c.q. het inkomen over de laatste jaren.

Overigens merk ik op dat de rechter met een kritische blik naar uw jaarcijfers zal kijken en niet zondermeer zal rekenen met de cijfers zoals deze door de fiscus worden geaccepteerd. Zo kunnen correcties worden toegepast ten aanzien van bijvoorbeeld afschrijvingen, als deze puur de belastbare winst drukken maar niet feitelijk het besteedbaar inkomen verlagen. Dit geldt ook voor voorzieningen e.d.

Dat u thans een partner heeft die niet in het eigen onderhoud voorziet, zal bij de vaststelling van de kinderalimentatie niet worden meegenomen. Bij vaststelling van de partneralimentatie kan dit wel relevant zijn. U moet dan wel aannemelijk maken dat uw nieuwe partner niet in haar eigen onderhoud kan voorzien. Uw ex-partner kan zich op haar beurt op het standpunt stellen dat u juist meer te besteden heeft doordat u woonlasten zou kunnen delen.

U merkt terecht op dat per 1 januari 2015 de kinderalimentatie fiscaal niet meer aftrekbaar is; hierdoor wordt de draagkracht voor de kinderalimentatie lager, maar dat kan wel weer leiden tot een hogere partneralimentatie, er is dan immers meer geld over voor partneralimentatie. Wat verder relevant is voor de kinderalimentatie is dat door het inwerking treden van de Wet hervorming Kindregelingen op 1 januari jl. een alleenstaande ouder een toeslag kan krijgen voor het kindgebonden budget. Dit kindgebonden budget wordt op basis van de geldende aanbevelingen in mindering gebracht op de behoefte van de kinderen, zodat een lager bedrag en in sommige gevallen zelfs geen behoefte resteert waarin de ouders moeten voorzien.

Een eventuele verlaging van de kinderalimentatie, kan onder omstandigheden wel leiden tot een verhoging van de partneralimentatie. Daarbij is echter wel relevant wat ten tijde van de scheiding over de behoefte van mevrouw is afgesproken, haar huidige inkomen en haar verdiencapaciteit.

Graag voorzie ik u aan de hand van uw stukken van nader advies.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag