Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


L.S.,

Naar aanleiding van een sollicitatie is mij een functie aangeboden bij een concurerende organisatie. In mijn laatste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, met ingangsdatum augustus 2007, is een breed geformuleerd relatiebeding opgenomen. Zo is er geen beperking in geografie en beslaat het beding alle commerciële relaties, leveranciers en medewerkers van mijn huidige werkgever. De duur van het beding is 1 jaar.

Per juli 2009 eindigde deze overeenkomst van rechtswege en is sindsdien stilzwijgend verlengd c.q. vernieuwd. Sinds de ingangsdatum van dit laatste contract, hebben zich verschillende wijzigingen in mijn functie voorgedaan. Zo werd ik eind 2007 eindverantwoordelijk voor 1 van de vestigingen en per mei 2009 voor aanbestedingen en tendertrajecten. Sinds november 2011 ben ik naast deze laatste functie eveneens eindverantwoordelijk voor de financiële administratie, waarbij het zwaartepunt duidelijk heeft gelegen bij het leiding geven aan de financiële afdeling. Sinds augustus 2007 is er ook sprake geweest van een salarisverhoging.

Na het ontvangen van de aanbieding voor een nieuwe functie, heb ik mijn werkgever hierover geïnformeerd en hem een concrete lijst met klanten voorgesteld waarop het relatiebeding van kracht zou zijn, zodat het voor alle partijen duidelijk is wat wel en wat niet mag. Tot op heden geeft mijn werkgever aan dat hij voornemens is mij aan mijn volledige relatiebeding te houden en hij geen reden ziet om een matiging in de vorm van een klantenlijst met mij overeen te komen.

Naar aanleiding hiervan heb ik de volgende vragen:
- Zie ik het juist dat als gevolg van de verschillende functieverzwaringen en de brede formulering van het relatiebeding er een gerede kans is dat het relatiebeding niet (meer) van kracht is?
- Ik heb begrepen dat het mogelijk is een relatiebeding te laten toetsen door een rechter. Wat is hierbij de te volgen route, is de huidige werkgever hierin een partij (of kan het 'anoniem') en wat zijn de te verwachten kosten die hieraan zijn verbonden (ik heb geen rechtsbijstandsverzekering)?

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Uitgaande van uw verhaal bestaat er een redelijke kans dat het relatiebeding niet van toepassing is of in ieder geval als het een algemeen relatiebeding is gematigd zal worden door de kantonrechter. Het lijkt er namelijk op dat het relatiebeding veel zwaarder is gaan drukken.
Er is geen anonieme procedure mogelijk bij de kantonrechter. U kunt wel vragen aan de kantonrechter. U kunt wel de werkgever dagvaarden. De totale kosten zijn moeilijk in te schatten. Dat is mede afhankelijk van de tijd die het kost en of u de procedure wint. Verliest u namelijk dan moet u de proceskosten van de tegenpartij betalen.
Als u juridische hulp wilt inschakelen kunt u daarvoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:



Ik ben het niet eens met bovenstaande. Een relatiebeding is wezenlijk anders dan een concurrentiebeding. Een relatiebeding is ook niet wettelijk geregeld, een concurrentiebeding wel. Een relatiebeding kent bijv. geen geografische of functie beperking en houdt om meerdere redenen bij de rechter veel vaker stand dan een concurrentiebeding.
De rechter moet tot de opinie kunnen komen dat het belang van de werknemer in verhouding tot het belang van de werkgever onbillijk wordt benadeeld. Of en wanneer hier sprake van is, hangt af van de omstandigheden van het geval, zoals de duur van het beding (in deze niet onredelijk), is er een positieverbetering van de werknemer, in hoeverre lijdt werkgever daadwerkelijk schade, de duur van het dienstverband etc. Op het eerste oog geef ik u weinig kans. Overigens kan een ervaren arbeidsrechtjurist met onderhandelen wel een heel eind komen en is een procedure dan helemaal niet nodig.

U kunt voor meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen via de link onder dit antwoord die u zie als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte juristen,

Hartelijk dank voor de gegeven antwoorden, het is wel wat lastig dat ze zover uiteen liggen. Gelukkig staat mijn huidige werkgever ervoor open om een concrete lijst met relaties overeen te komen, dit lijkt mij een voor beide partijen schappelijk alternatief.

Hartelijke groet!


De meningen liggen denk ik ver uit elkaar omdat het een inschatting is wat een rechter er mee doet en dat ligt dus niet zwart wit vast in de wet. Uit de rechtspraak volgt ook dat een werkgever onder omstandigheden met een lijst van klanten moet komen. Maar het zou goed zijn als u er met uw werkgever in goed onderling overleg uitkomt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag