Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


L.S.

Mijn vraag gaat over kinderalimentatie.
Per 1 januari 2015 is kinderalimentatie niet langer aftrekbaar voor de belasting.
Ik betaal aan mijn dochter van 19 jaar per maand €344,07 en aan mijn ex-partner voor de 2 jongste kinderen (16 en 13 jaar) per maand 2x €191,71.
Omdat met de draagkrachtberekening rekening is gehouden met belasting voordeel ga ik per saldo per januari te veel betalen en er dus dien ten gevolge financieel op achter uit.
Kunt u mij vertellen of het zich loont om een wijzigingsverzoek via een advocaat bij de rechtbank in te dienen? Ik krijg geen toevoeging en moet de advocaat kosten dus zelf dragen.
Aan partneralimentatie betaal ik per maand € 466,16. Wijzigt dit bedrag ook omdat dit lager is gehouden i.v.m. de kinderalimentatie?

Uw gewaardeerde antwoord zie ik graag tegemoet.

U zult een nieuwe draagkrachtmeting moeten laten doe.

Blijkt daaruit dat uw draagkracht lager is dan nu, dan kunt u de rechter vragen om de kinderalimentatie te wijzigen.

Voor wat betreft de partneralimentatie geldt dat de kinderalimentatie voorrang heeft. Blijft er nog draagkracht over dan wordt deze voor de partneralimentatie gebruikt.

Beoordeel dit antwoord:

In uw geval is het verstandig eerst een berekening te laten opstellen uitgaande van de situatie per 1 januari a.s, waarna u beslist of u al dan niet een wijzigingsprocedure bij de rechtbank wil starten. Ik merk daarbij op dat tot nu toe wordt aangenomen dat de wijziging in de fiscale wetgeving zodanig is, dat herziening van de alimentatie gevraagd kan worden.

De advocaat kan bij deze herberekening er rekening mee houden dat met ingang van 1 januari a.s. niet alleen het fiscale voordeel wegens het voldoen van de kinderalimentatie vervalt, maar dat dan ook de alleenstaande ouderkorting vervalt. Deze komt echter terug in een hoger kindgebonden budget. Dit kindgebonden budget wordt van de behoefte van de kinderen afgetrokken. In het bedrag danresteert dienen de ouders te voorzien, u door het voldoen van kinderalimentatie. Doordat het kindgebonden budget met ingang van 1 januari a.s. toeneemt zijn er situaties waarin er geen behoefte meer resteert waarin nog moet worden voorzien.

Ik wijs u erop dat met ingang van 1 april 2013 de kinderalimentatie op een andere wijze wordt berekend.. Bij herberekening zal deze nieuwe methode worden toegepast. Indien de kinderalimentatie lager wordt is er aan uw zijde meer ruimte voor partneralimentatie en zal deze juist op een hoger bedrag kunnen uitkomen. Het is dan echter wel aan uw ex-partner om deze hogere bijdrage te vragen. De rechter zal niet automatisch de partneralimentatie aanpassen. Bij de beoordeling van een eventueel verzoek van uw ex-partner om een hogere bijdrage zal dan relevant zijn hoe destijds het bedrag aan partneralimentatie tot stand is gekomen, hoe hoog de behoefte van uw ex-partner is en hoe zij in een eventuele resterende behoefte zelf voorziet.

Als u besluit een wijzigingsprocedure te starten dan zult u daarin als wederpartij niet alleen uw ex-partner als vertegenwoordiger van uw minderjarige kinderen moeten betrekken, maar ook uw meerderjarige dochter. Zij is dan ook procespartij. Verder zal de rechter uw zoon of dochter van 16 oproepen om zijn of haar mening over het verzoek kenbaar te maken. Hij of zij mag dan schriftelijk reageren of in een gesprek met de rechter. Bij dit gesprek zijn de ouders niet aanwezig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag