Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


L.S.,

Mijn situatie in het kort:
Ik ben terminaal kankerpatiënt. De levensverwachting is naar alle waarschijnlijkheid nog een paar maanden en ben ziek vanaf 02-01-2013. Van de arboarts hoef ik niet te werken en te reïntegreren. Hij heeft geadviseerd een vervroegde IVA-uitkering aan te vragen. Nu is dit voor mij wel interessant vanaf het 2e jaar ziekte (dus 02-01-2014).
Vandaag kreeg ik van mijn werkgever een aangetekend schrijven met de mededeling, dat de doorbetaling van mijn salaris per 20-10-2013 opgeschort zal gaan worden als ik geen vervroegde IVA-uitkering aanvraag indien. Volgens de brief zou dit gebaseerd zijn op de Wet Poortwachter en het niet mee willen werken aan het reïntegreren.
Mijn vraag: Kan de werkgever mij verplichten een vervroegde IVA-uitkering aan te vragen en mag hij de salarisdoorbetaling opschorten als ik het niet doe ?

mvg

PhS

Dank voor uw vraag op Rechtswinkel.nl. Ik ben een masterstudent en (nog) geen specialist in het vakgebied waar uw vraag betrekking op heeft. Ik heb echter onderzoek voor u gedaan en kom tot de volgende conclusie.

U kunt tot de 68e ziekteweek vervroegd een IVA-uitkering aanvragen. De uitkering gaat dan na de 78e week in. Als u deze uitkering toegekend heeft gekregen, dan heeft u geen re-integratieverplichtingen meer. De werkgever moet het loon totaal 2 jaar (104 weken) doorbetalen. Hij mag de IVA-uitkering wel uw van uw loon aftrekken. Zie http://www.uwv.nl/Werkgevers/mijn_medewerker_is_ziek/fase_1/Vervroegd_WIA.aspx

Kortom, de IVA-uitkering wordt in de praktijk door uw werkgever aangevuld. Ik begrijp gelet op bovenstaande daarom niet waarom u de IVA-uitkering niet wilt aanvragen cq. waarom het voor u pas interessant is te doen vanaf het tweede ziektejaar.

Heb ik uw vraag zo voldoende beantwoord? Dan verzoek ik u vriendelijk deze te beoordelen.

Ik wens u veel sterkte toe.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag