Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


kostganger met schulden

Mijn schoonmoeder heeft alleen AOW en sinds enkele maanden een kostganger in huis (geen familie), zonder enige formele overeenkomst. Behalve zijn kleren en zijn gereedschap in zijn auto, heeft hij geen bezittingen in haar huis liggen. Hij heeft echter al tijden geen kostgeld meer betaald en de ongeopende aanmaningen van belastingdienst, gemeente en Justitieel IncassoBureau stapelen zich op in zijn kamer. Hij zegt aan haar dat hij bij de schulhulpverlening zit en dat iemand zijn zaken behartigt, maar ik zie die enveloppen zich elke week opstapelen. Hij zegt ook steeds te zullen betalen voor kost en een bedragje voor de huur, omdat haar huursubsidie door zijn aanwezigheid is verlaagd, maar hij betaalt niet.

Ze wil hem niet uit huis zetten, want ze beschouwt hem onderhand als een soort pleegzoon (die hij niet is). Het is geen vervelend persoon, maar hij zit gewoon in de problemen met een problematische scheiding/alimentatie en is door psychische problemen met zijn ouders uit het familiebedrijf geknikkerd (met schulden) en nu is zijn moeder ook nog overleden... Complicerende factor voor ons, is dat mijn schoonmoeder uitgezaaide kanker heeft en fysiek en mentaal steeds slechter wordt. Ze kan haar eigen zaken niet meer regelen en mijn man/haar zoon en ik pakken steeds meer dingen over.

Vraag: Als een deurwaarder beslag komt leggen op zijn spullen (die hij nauwelijks heeft), loopt zij dan het risico dat er beslag wordt gelegd op haar spullen? Zo ja, wat is verstandig om te doen?

Ik vul hieronder de postcode van mijn schoonmoeder in, want het gaat om dat adres en wij wonen in een andere regio.

Een kostganger heeft tot de negende maand weinig rechten, hij mag de deur gewezen worden. Verder lijkt het me verstandig op papier te zetten welke kamer de kostganger gebruikt en welke gemeenschappelijk ruimten onder welke voorwaarden hij mag betreden en gebruiken. Ook de uitsluiting van het voeren van een gemeenschappelijke huishouding en de roerende zaken kan worden geregeld door ze te benoemen en in een kamer op te slaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus we gaan een contractje opstellen en aan hen voorleggen waar we het bovenstaande in benoemen. Heel hartelijk dank!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag