Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kosten onderhoud en vervanging van brug

In onze koopakte staat deze erfdienstbaarheid, recht van overpad. Wij zijn het lijdend erf, de buren het heersend erf. Hoe zit het nu met de kosten voor onderhoud en vervanging van de brug ? Als we onderhoud gaan plegen moet dit dan in overleg of kunnen we het onderhoud laten uitvoeren ? Om vervolgens de kosten in rekening te brengen bij de buren ?
..wordt bij deze gevestigd de erfdienstbaarheid van weg van-en naar het heersend erf en van -en naar de Landweg over de voor het lijdend perceel brug of dam.
Deze erfdienstbaarheid zal moeten worden uitgeoefend op de voor de eigenaar van het lijdend erf minst bezwarende wijze, terwijl het onderhoud en zo nodig vernieuwen van bedoelde brug of dam zal zijn voor rekening van de eigenaren van het heersend en lijdend erf naar evenredigheid van de grootte hunner percelen

Gelukkig is uw vraag goed geregeld in de akte: onderhoud en vernieuwing van de brug zal worden betaald door de eigenaren van het heersend en lijdend erf . Hoeveel dat is kunt u berekenen door beide percelen in m2 naast elkaar te leggen in %. Voorts is het wel aan te raden de datum van het onderhoud en welke aannemer dat gaat doen, zoveel mogelijk samen te bepalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor uw antwoord. Echter in overleg is lastig,ik ben nu al bijna een jaar bezig maar krijg geen antwoord. De buren zijn in deze casus de gemeente. Wat is dan de juiste weg om te bewandelen. Mag ik het onderhoud gewoon uit laten voeren als eigenaar zijnde en de rekening proberen terug te halen bij de buren/gemeente? Is hier iets over in de wet geregeld of is er
enige jurisprudentie over?


De jurisprudentie en de bepalingen van toepassing uit boek 5 BW zijn dezelfde inde situatie buurman- buurman. Met opmerking dat een gemeente ook gehouden is aan de beginselen van algemene rechtsbeginselen bestuursrecht . Ik raad u aan uw gemeente aan te schrijven voordat u de werkzaamheden uitbesteedt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag