Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


korte samenvatting; 14 jaar getrouwd zonder kinderen, beide goede baan, huis verkocht en een groter huis in centrum stad gekocht om samen oud in te worden. Na drie jaar grote verbouwingen gedaan, nog niet eens klaar en mevrouw heeft een ander, gaat bij me weg. Scheiding uitgesproken per 1 maart 2013, convenant samen opgemaakt. In convenant staat dat ik (man) in het huis blijf wonen totdat het verkocht wordt aan een derde, zij betaald haar deel van de hypotheek . Tot nu toe geen probleem. Sinds een week wil ze met haar nieuwe vlam de hypotheek overnemen , omdat het te lang duurt. Ik heb haar aangegeven dat dat niet volgens de afspraak is, en het in het convenant anders is afgesproken. Ze dreigt nu juridische stappen te ondernemen ?!? Kan ze dat doen ? Maakt ze een kans, of zijn het loze dreigementen ?

Beste vraagsteller,
uw vrouw en diens nieuwe man hebben het plan opgevat het huis samen te kopen, derhalve manifesteren ze zich als serieuze kopers van het huis: als u blijft weigeren kan uw ex vrouw vervangende toestemming voor de verkoop gaan vragen aan de rechter. Ik begrijp de emotionele aspecten van het probleem, maar u moet dit louter zakelijk en juridisch benaderen.

Beoordeel dit antwoord:

Hypotheek overnemen of huis kopen is niet hetzelfde. Als ze het huis wil kopen komt u op de route die mijn collega mw. Martens-Ferwerda hiervoor uitlegt. Als ze slechts de hypotheek wil overnemen en de overwaarde die voor 50% van u is in het his geparkeerd zou blijven, dan denk ik op het eerste gezicht dat u haar gewoon aan het convenant kunt houden en dat zij met een procedure niet veel op zal schieten.

Mogelijke insteek: meldt dat ze uw aandeel in het huis mag kopen tegen taxatiewaarde, met de afspraak dat van dat deel uw aandeel in de hypotheek schuld wordt voldaan en dat zij dan ook het restant van de hypothecaire schuld moet voldoen, zodat u niet meer mede-schuldenaar bent van een bankschuld verbonden aan de woning die zij dan bewoond. Als het zo zou gaan bent u verlost van de rare financiƫle band die u via de woning nu nog heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag