Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Komende maandag is het Tweede Paasdag en aangezien ik werkzaam ben binnen de Autobranche betekend dit voor ons een dag extra werken. Nu valt normaal gesproken mijn vrije dag op maandag, alleen zal ik deze nu elders in de week op moeten nemen. Mijn vraag is of ik als nog recht heb op extra salaris op deze dag en zoja; hoeveel? De CAO welke van toepassing is die van het Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf.

Geachte heer, mevrouw,

Tweede Paasdag is een algemeen erkende feestdag. Op grond van de artikelen 31 en 60 lid 2 sub d van uw CAO hebt u recht op een toeslag op uw uurloon indien u op feestdagen werkzaamheden verricht voor uw werkgever. De toeslag bedraagt 85% op uw uurloon. Indien u ter compensatie een vrije dag krijgt, wordt de toeslag 0,607% van het maandsalaris.

Indien bovenstaande vragen bij u oproept, of uw werkgever niet meewerkt, kunt u gerust vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik help u graag verder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Houben,

Hartelijk dank voor uw snelle reactie! Als ik het goed begrijp is het zo dat de vergoeding welke ik moet krijgen, 0,607% van mijn maandsalaris is voor de gehele dag? Of is dit de vergoeding per uur?


Uit uw eerste vraag leid ik af dat u doorgaans op maandag vrij hebt, maar met Tweede Paasdag niet. U mag de vrije dag waar u recht op hebt elders die week invullen. Van een compensatie is dus geen sprake. Het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling) heeft zich daar in een soortgelijke casus onlangs over uitgelaten en bepaald dat dit een indirect verboden onderscheid oplevert.

Kortom: het is zonder meer bepleitbaar dat u recht hebt op een toeslag van 85% over de uren die u op Tweede Paasdag werkt.

Komt u er niet uit, neem dan rechtstreeks contact met mij of mijn kantoor op. Wellicht kan ik u verder helpen.

Veel succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag