Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan je werknemer je verplichten tot over werken wanneer je in je opzegtermijn zit, als je ontslag hebt genomen?

Als het overwerk in de arbeidsovereenkomst of cao is geregeld, dan bent u als werknemer gehouden om overwerk te verrichten. Anders bent u hiertoe verplicht, als dat gebruikelijk is in de onderneming of branche waarin u werkzaam bent. Bestaat een dergelijk gebruik niet, dan kan uw werkgever u ook aan overwerk houden, als het bedrijfsbelang dit met zich meebrengt. Het maakt niet uit of u in de opzegtermijn zit. U bent immers nog officieel in dienst bij uw werkgever tot de laatste dag van de opzeggingstermijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie, ik heb hier echter alleen nog een aanvullende vraag op, ik heb (vanwege bedrijfsbelang) aangegeven de uren in de daarop volgende dagen wel te maken (het gaat bij mij om structureel overwerken, ruim 1000 overuren in 5,5 jaar op basis van een 40 uur contract) mijn functie is calculator/verkoopmedewerker (geen CAO) en heb nog nooit nee gezegd tegen het overwerken. Vanwege een inwerking bij mijn nieuwe werkgever heb ik geweigerd om die dag te werken wat normaliter ook nog mijn vastgestelde vrije dag is. Wat kunnen hier de gevolgen van zijn?


U moet, binnen redelijke grenzen, bereid zijn om over te werken. Indien uw werkgever van u verlangt dat u in een week meer dan 54 uur werkt (overwerk), dan mag u dit weigeren. Overwerk waar de 54 uur per week wordt overschreden mag alleen in overleg. Binnen een week mag u in ieder geval niet meer dan 60 uur werken volgens de Arbeidstijdenwet. Wanneer het overwerk structureel ingeroosterd wordt, dan is er geen sprake meer van overwerk maar een probleem met de bezetting bij uw werkgever. Overwerk moet incidenteel blijven. U kun beste een beroep op de Arbeidstijdenwet (artikel 5:7 ATW) doen en daar schriftelijk melding maken bij uw werkgever. Als dat niet helpt kun u een jurist/advocaat inschakelen om voor uw rechten op te komen. Maar aangezien u al ontslag hebt genomen en in de opzeggingstermijn zit adviseer ik u dat niet te doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag