Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik mijn buurman verplichten zijn rookkanaal te verplaatsen?

Wij hebben last van rook van de buurman. Zijn houtkachel staat in zijn tuin met een rookafvoerkanaal. Deze is echter (te) kort. Een deel van de rook kan dan ook ons huis binnen dringen.
Rook komt altijd wel in een huis hoe goed je ook alles sluit. Ergens heb ik gelezen dat het verboden is dat zijn rook in ons huis komt. En een rookkanaal zo hoog geplaatst moet worden dat de omgeving er geen last van heeft.
Kan mijn buurman niet verplicht worden zijn rookkanaal te verhogen (verlengen) zodat wij geen of veel minder last hebben van zijn rook?

Geachte heer, mevrouw,

Indien u overlast heeft van uw buren dan dienen uw buren te zorgen dat die overlast verdwijnt.

Er zijn verschillende manieren om overlast van buren te beslechten. Allereerst zou u zelf kunnen pogen om het onderwerp overlast met uw buren bespreekbaar te maken. In sommige gevallen zal dit echter niet tot het gewenste resultaat leiden. Wellicht kunt u de gemeente vragen voor een buurtbemiddeling. Mijn advies is om dat bij uw gemeente na te gaan of dit tot de mogelijkheden behoort. Het inschakelen van een (wijk-)agent voor bemiddeling behoort tevens tot de mogelijkheden.

Komt u er niet uit dan is een gerechtelijke procedure mogelijk.

Desgewenst behartig ik graag uw belangen.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag