Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Is het legaal voor een schoondochter om een dementerende oudere (vader van haar man) een volmacht in haar naam te laten tekenen zonder dat de bank op de hoogte is van zijn dementie? Zo nee, mocht zij ervan gebruik maken om het geld van de oudere op eigen rekening te storten en later de volmacht onrechtmatig verklaar worden, kan dan het geld teruggevorderd worden?

Reactie van de vraagsteller

Ter aanvulling, de twee andere zoons van de vader samen met hun schoondochters zijn in het proces om de financiele zaken van de vader over te nemen voordat de dementie ook zijn langetermijnsgeheugen aantast. De bovengenoemde schoondochter heeft het door eerdere geschillen te bont gemaakt en heeft weinig tot geen contact meer met de familie. De rekening van de vader staat momenteel op naam van hemzelf, haar, en haar twee broers. Vooralsnog lijkt uit een brief van de bank dat ze onder deze condities bij de bank zichzelf volmacht heeft toegeeigend door haar vader mee te nemen (waar hij zich inmiddels niks meer van herinnert).


Zolang de vader juridisch handelsbekwaam is, kunt u hier niets tegen doen.

Ik adviseer u om uw vader onder bewind te laten plaatsen. Daarvoor is meestal een verklaring van een arts nodig. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap

Is het bewind effectief, dan kan de bewindvoerder de volmachten intrekken. De bewindvoerder kan ook proberen om het geld via een civiele procedure terug te vorderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag