Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn stad heb ik een evenementen vergunning nodig als de activiteit valt binnen de volgende omschrijving “Een evenement is een activiteit die voor publiek toegankelijk is”.
Mijn bijeenkomsten zijn voor kleine groepen van 20, 40 of 60 personen en de kosten van de vergunning zouden het einde kunnen betekenen van de bijeenkomsten.
Als ik de mensen die zich inschrijven voor de activiteit inschrijf in mijn club als clublid, waarna zij onderdeel zijn van deze besloten groep, is dat dan een manier om niet vallen binnen de kaders van: “Een evenement is een activiteit die voor publiek toegankelijk is” ? Of als ik voor de activiteit alleen mensen uitnodig woonachtig in een bepaald gebied, is dat een manier om “Een evenement is een activiteit die voor publiek toegankelijk is” te omzeilen? Dan is het evenement niet publiekelijk toegankelijk, maar alleen voor genodigde namelijk..Ik hoor graag uw antwoord.

Beste vraagsteller,
wat voor soort activiteiten wilt u organiseren?
Niet altijd is denkbaar dat u daarvoor een club opricht, namelijk.
Het is wel zo dat -als het evenement open staat voor slechts leden- er geen evenement is noch sprake van toegankelijkheid voor publiek.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is een activiteit (gelukkig) niet te vatten in 1 kader. We combineren theater, beleving, kunstvormen, stadsbeleving en eten en drinken. Deze "???? ??? Etentjes" houden we iedere maand op een nieuwe manier en een nieuwe locatie: in het weiland bij een boer, op de boot van kennissen, op een ponton, in de skatehal, of op de ijsbaan. De gasten schrijven zich van te voren in en betalen een soort onkostenvergoeding (of minder...helaas). We werken veel met sponsoring en vrijwilligers. Een dure en tijdrovende evenementenvergunning zou ons de das om kunnen doen...


Beste,
ik vind het een goed idee om er dan een club van te maken; ik denk werkelijk niet dat u in dat geval een vergunning als boven nodig hebt, maar ik kijk het voor de zekerheid nog even na in de bestuursrechtelijke jurisprudentie, dan post is opnieuw.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Ondertussen probeer ik een beeld te krijgen van wat een 'club' dan precies is. Het lijkt alsof je ook een club of een vereniging kunt zijn zonder ingeschreven te zijn bij de Kvk. Maar kan ik ook een groep lid maken van mijn club/vereniging die geen rechtspersoon is, en dezelfde groep de onkosten voor de activiteit laten betalen aan een ander bedrijf? Heel erg bedankt alvast.


Beste vraagsteller,
een club, school of vereniging behoeft geen rechtspersoon te zijn. En, ja mits de doelstelling niet wordt overschreden kunt u ook groepen/ families of mensen die samen een overeenkomst/band hebben lid maken. Wat u met de laatste vraag bedoelt, begrijp ik niet helemaal, de ledengroep moet betalen voor diensten van de club aan de club of rechtstreeks aan een dienstverlenend bedrijf? Dat kan alleen als de clubregels deze bevoegdheden bij speciale leden neerleggen, een bestuur bijvoorbeeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Ik probeer uit te vinden wat de beste constructie is om toch de gasten lid te maken van de club zonder dat de gasten daar veel hinder van ondervinden (doordat ze bijvoorbeeld 1 euro inschrijfgeld aan de club over moeten maken en 36,50 aan een dienstverlenend bedrijf voor de activiteit).

Daarvoor probeer ik ten eerste uit te vogelen wat de voorwaarden eigenlijk zijn voor een club/vereniging, maar dat kan ik al niet helemaal vinden. De club hoeft niet ingeschreven te worden bij de KVK, dat is duidelijk, maar moet de club wel verplicht een bestuur hebben en van hoeveel personen? En is de ledenvergadering verplicht en hoe vaak dan? En moeten alle leden hierbij aanwezig zijn? En wanneer noem je iemand eigenlijk lid? Moet het lid daarvoor een handtekening zetten? Of gegevens achterlaten? Of inschrijfgeld betalen? Kun je dit inschrijfgeld evt. ook contant doen in een kas? Of moet de club een eigen bankrekening hebben?

Wanneer een "lid" dus verplicht is inschrijfgeld te betalen aan de club/vereniging. Kunnen de leden dan alle kosten voor de deelname aan de activiteit aan de club betalen, waarna de club vervolgens weer de rekening betaald voor de geleverde dienst aan het dienstverlenende bedrijf. Zo ja, kan dan de "eigenaar" of bestuurder (als daar sprake van moet zijn) van de club dezelfde persoon zijn als de eigenaar van het dienstverlenende bedrijf?

Ik ben dit ook met mijn boekhouder aan het bespreken , en volgens hen kan het zo wel, maar ik heb toch nog een hoop vragen zoals u ziet. Ik wil gewoon graag weten of het allemaal een beetje klopt wat ik doe.

Heel erg bedankt nog voor alle antwoorden eerder en ik hoop nog wat meer informatie van u te krijgen.

Mvg


Beste vraagsteller,
u mag mij direct benaderen voor meer informatie; in het tweede Burgerlijk wetboek vindt u ook relevante wetten, zie vanaf artikel 26 http://www.st-ab.nl/wetten/0054_Boek_2_Burgerlijk_Wetboek_BW.htm

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag