Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In mijn contract staat mijn vaste vestigingsplaats waar ik mijn werkzaamheden nu een aantal jaren uitvoer.
Indien nodig ondersteun ik voor korte periodes in andere vestigingen.
Nu heeft mijn werkgever aangegeven dat mijn VASTE vestigingsplaats wordt gewijzigd naar een andere stad permanent.
Er is een artikel opgenomen waarin staat dat werknemer zich verplicht werkzaamheden te verrichten op een andere plaats dan waar de werkzaamheden worden verricht en/of op een andere tijd dan gewoonlijk.
Wil dit artikel nu zeggen dat ik geen vaste vestigingsplaats heb of dat dit in bijzondere gevallen van toepassing is, en dan voor tijdelijke aard is?

Het lijkt er inderdaad op dat uw werkgever u onder omstandigheden kan verplichten om op een andere plaats te gaan werken, ook als vaste plaats. Ik ga er daarbij van uit dat de formulering in uw contract exact is zoals u nu omschrijft.

Wel kan dit m.i. alleen als de werkgever kan aantonen dat hij hiervoor een zwaarwegend belang heeft waarvoor uw belang moet wijken. Uiteraard speelt bij deze afweging ook uw persoonlijke situatie een rol: het zou b.v. kunnen dat de gevolgen van deze overplaatsing voor u zo nadelig zijn, dat van u in redelijkheid niet verwacht kan worden dit te accepteren. Of dit zo is kan ik uiteraard zonder nadere info niet inschatten.

Ik hoop u enigszins op weg te hebben geholpen. Mocht u nog nadere info wensen die via deze site eenvoudig te geven is, dan kunt u dit in een vervolgvraag stellen.

Succes & vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,

Ik heb in de praktijk vaker gezien dat er een 'gedwongen' overplaatsing plaatsvond, die die niet door de beugel kon. Een vaste plaats waar de arbeid wordt verricht kan wel degelijk worden beschouwd als een arbeidsvoorwaarde, waarbij de werkgever een zwaarwegend belang moet aantonen dat zwaarder weegt dan uw belang om te blijven op die plek. Korte overplaatsingen -zoals het artikel dat u noemt- daargelaten.

Ik heb geen jurisprudentie paraat, maar die is er wel.
Kunt u aangeven welk belang de werkgever heeft?

Hopelijk heb ik u alvast op weg geholpen.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste mr. Nadja Polderman,

De werkgever geeft aan dat er 2 redenen zijn voor deze overplaatsing:
1. een communicatie-conflict tussen de afdeling waar ik werk en een medewerker van een andere afdeling, dit wordt nu dus over mijn rug uitgespeeld, dit is mij meedegedeeld en is naar hun zeggen is dit besluit "onomkeerbaar".
2. i.v.m. kwaliteitsproblemen in de andere vestiging, ik zou op die vestiging deze problemen moeten gaan.
(lijkt me op zich heel normaal, maar hoe kan men dan zeggen dat deze overplaatsing omonkeerbaar zou zijn, het zou dan toch tijdelijk moeten zijn?).

U begrijpt dat het mij enorm tegen de borst stuit, dat er binnen 2 afdelingen een probleem is ontstaan en dat ik hiervan de dupe ben geworden.

Ik verneem heel graag van u wat ik tegen deze definitieve overplaatsing kan doen.


U kunt het beste -en ik denk dat ik ook namens mijn collega Henk-Jan ten Brinke spreek- een brief/mail sturen aan uw werkgever dat u beslist bezwaar maakt tegen deze definitieve overplaatsing. Waarbij u aangeeft dat beide redenen niet zwaarwegend zijn ten opzichte van uw belang om op uw standplaatst te blijven.

Probeert u ook uw belangen (zorgtaken etc) goed te verwoorden en verzet u zich tegen het (niet zo) zwaarwegende belang van uw werkgever. Deze zal dan schriftelijk moeten reageren en dan kan een goede arbeidsrechtjurist u misschien bijstaan in het verdere verloop.

U kunt Henk-Jan of mij tegen een redelijk tarief inschakelen om het geschil in goede banen te leiden.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel, ik zal zeer zeker als ik hulp nodig heb u hiervoor vragen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag